Acasă Politic Podul Giurgiu-Ruse va fi închis pe partea bulgară pentru reabilitare.  După 20...

Podul Giurgiu-Ruse va fi închis pe partea bulgară pentru reabilitare.  După 20 de ani, se pregătește reluarea liniei de feribot Ruse-Giurgiu

DISTRIBUIȚI

 172579 – 04072024 – Având în vedere lucrările de reparații la Podul Prieteniei, Bulgaria este pregătită să reia linia de feriboturi Ruse-Giurgiu, pentru ușurarea traficului dintre Bulgaria și România.

Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Transporturilor și Comunicațiilor din Bulgaria, Georgi Gvozdeikov, în cadrul unei întâlniri cu ministrul interimar al Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice, Violeta Koritarova, și cu ambasadorul României la Sofia, Brândușa Predescu.

Gvozdeikov a detaliat necesitatea deschiderii conexiunii de feribot: „În acest fel vom ajuta transportul și economia, vom ajuta mărfurile să ajungă în cel mai rapid mod”, a spus el. Operatorul care va efectua serviciile de feribot, precum și toate instituțiile aferente proiectului, sunt deja pregătite.

„Am efectuat o analiză care a arătat că în mai peste 200.000 de mașini au traversat, la Ruse, Podul Dunării. În timpul renovării, linia de feribot va ușura traficul și va scurta timpul de traversare între cele două țări. Analizele noastre arată că poate fi preluat 20% din traficul greu, ceea ce va permite turiștilor să călătorească mai confortabil”, a adăugat ministrul Koritarova.

Ambasadorul României în Bulgaria a explicat că în ședința Guvernului României din 18 iunie a fost aprobat un proiect de act legislativ care prevede restabilirea serviciilor de feribot pentru a deservi ambele maluri ale Podului Dunării: „Guvernul României a făcut un pas foarte important în deschiderea feribotului între Ruse și Giurgiu, dar va fi nevoie de timp tehnic pentru a începe procedura”, a spus Predescu.

Odată cu redeschiderea conexiunii de feribot pe ruta Ruse-Giurgiu, se așteaptă ca traficul intens să se relaxeze. Feribotul va transporta aproximativ 200 de camioane cu o capacitate de 40 până la 45 de tone pe zi într-un singur sens, iar timpul de transport de la granița cu Bulgaria până la granița cu România va fi de aproximativ o oră, în funcție de încărcătură.

Este vorba de redeschiderea unui vechi punct de trecere, care a funcționat până în anul 2005.

În luna mai, prefectul regional din Ruse, Dragomir Draganov, a verificat pregătirea părții bulgare pentru reluarea rapidă a liniei de feribot cu Giurgiu. Potrivit acestuia, va fi reduse la minimum inconvenientul traversării podului în timp ce se desfășoară lucrări de reparații, care includ înlocuirea completă a pavajului asfaltic, panourilor, hidroizolațiilor, precum și trasarea de marcaje etc.

Începând cu 9 iulie, Podul de la Giurgiu-Ruse, administrat dual, va fi închis pe partea bulgară pentru reabilitare, timp de doi ani, ceea ce poate afecta traficul de marfă şi pe cel turistic, a anunţat într-o conferinţă de presă, Cristian Pistol, directorul general al CNAIR.

Acesta a precizat că pe partea română podul a fost reabilitat, însă cu această ocazie se vor face şi aici o serie de lucrări de întreţinere.

Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind deschiderea la frontiera de stat româno – bulgară a punctului internaţional de frontieră Giurgiu – Ruse feribot a fost semnat în aprilie 2022, la București, de prim-miniștrii Nicolae Ciucă și Kiril Petkov, în prezența comisarului european Adina Vălean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.