172727 – 20072024 – Secretarul de stat pentru afaceri globale și organizații internaționale Traian Hristea a participat vineri, 19 iulie 2024, la reuniunea anuală a absolvenților burselor de cercetare doctorale și post-doctorale „Eugen Ionescu” – promoția 2024. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu Agenția Universitară a Francofoniei – Direcția regională pentru Europa Centrală și Orientală – AUF ECO, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, gazda evenimentului.
În acest context, secretarul de stat Traian Hristea a evidențiat contribuția consistentă a României la dezvoltarea Francofoniei științifice și universitare, prin finanțarea unor programe unice la nivelul Francofoniei, cum ar fi bursele de cercetare doctorale și post-doctorale „Eugen Ionescu”. De asemenea, a subliniat faptul că România ocupă locul doi la nivel mondial după numărul de universități și institute de cercetare afiliate AUF, cu peste 115 filiere și programe universitare în limba franceză. În context, demnitarul a mulțumit Universității Politehnica București pentru finanțarea și construirea, în cadrul complexului Regie, a Casei Francofoniei, a doua construcție de acest tip din lume după cea de la Paris.
Astfel, România contribuie activ la creșterea mobilității tinerilor studenți și cercetători francofoni și la creșterea șanselor de dezvoltare și mobilitate profesională pentru absolvenții de studii universitare și post-universitare în limba franceză. Această temă, facilitarea inserției profesionale a tinerilor francofoni, este inclusă pe agenda viitorului Sommet al Francofoniei, care se va derula în Franța, în perioada 4-5 octombrie 2024, sub egida « Créer, Innover, Entreprendre en Français ».
Programul de burse doctorale și post-doctorale „Eugen Ionescu” a fost inițiat de România în 2006 și permite cercetătorilor şi doctoranzilor din ţări francofone să beneficieze de stagii, efectuate în instituțiilor de învățământ superior românești, membre ale AUF în domenii dintre cele mai diverse. Pe durata celor 17 ediții ale Programului, peste 1.300 de doctoranzi și cercetători au beneficiat de bursele acordate de România, aceștia fiind cercetători din Albania, Algeria, Armenia, Belgia, Benin, Bulgaria, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Canada, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Ciad, Comore, R.D. Congo, Congo, Egipt, Elveția, Franța, Gabon, Georgia, Grecia, Guineea, Haiti, Letonia, Liban, Macedonia de Nord, Madagascar, Mali, Maroc, Mauritania, Republica Moldova, Niger, Polonia, Rwanda, Senegal, Serbia, Slovacia, Togo, Tunisia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.