Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Notorietate și încredere personalități politice 

Sondaj de opinie INSCOP Research: Notorietate și încredere personalități politice 

DISTRIBUIȚI

 172548 – 01072024 – Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024,  Secretarul General Adjunct al NATO Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii în lideri politici, urmat de primarul Capitalei Nicușor Dan și premierul Marcel Ciolacu.
Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

„INSCOP Research publică în premieră atât clasamentul încrederii în lideri politici, cât și al neîncrederii raportat la totalul populației. De asemenea, pentru o estimare contextuală cât mai bună, cifrele pot fi comparate cu notoritatea. În ceea ce privește topul popularității, conduce Mircea Geoană (33%), urmat de Nicușor Dan (26%) și Marcel Ciolacu (23%) la o distanță de 10 procente. Măsurați în premieră în sondajul național INSCOP-News, Nicușor Dan și Elena Lasconi obțin scoruri bune. Proaspăta președintă a USR înregistreză un nivel de încredere destul de bun (puțin peste 20%), dacă îl raportăm la notoritate (doar aproximativ 60% declară că au auzit de Elena Lasconi, semnificativ sub ceilalți lideri de partide care înregistrează notorități de peste 80-90%). Topul nepopularității este condus detașat de Diana Șoșoacă cu trei pătrimi (75%) dintre români care nu au încredere în aceasta, urmată de Marcel Ciolacu și George Simion, în care declară că nu au încredere două treimi dintre români. Cea mai mică ostilitate o genereză Elena Lasconi și Kelemen Hunor, dar cifrele sunt influențate și de notoritatea mult mai mică a celor doi (aproximativ 60%)”, a declarat Remus Ștefureac – director INSCOP Research.

Notorietate și încredere personalități politice (TOPUL POPULARITĂȚII)
Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, 33,4% dintre toți participanții la sondaj declarând că au încredere destul de multă și foarte multă în Secretarul General Adjunct al NATO. Spun că au auzit de Mircea Geoană 91,9% dintre respondenți. Oficialul NATO este urmat de Nicușor Dan cu 26,2% încredere multă și foarte multă (notorietate 85,2%) și Marcel Ciolacu cu 23,6% încredere multă și foarte multă (notorietate 94,5%). Clasamentul este continuat de Nicolae Ciucă cu un capital de încredere de 21,4% (notorietate 89,2%).  În Elena Lasconi au încredere multă și foarte multă 21,3 dintre cei intervievați (notorietate 61,1%), iar în Diana Șoșoacă 20,2% (notorietate 97,2%). Clasamentul este încheiat de George Simion cu 18% (notorietate 86,8%) și  Kelemen Hunor cu 8,5% (notorietate 63,3%).

Clasamentul neîncrederii în personalități politice (TOPUL NEPOPULARITĂȚII)
Diana Șoșoacă se clasează pe primul loc în clasamentul neîncrederii, fiind cel mai nepopular lider politic din România cu 75,4% dintre români care declară că au destul de puțină, foarte puțină sau nu au deloc încredere în aceasta. Pe locul al doilea în clasamenul neîncrederii se situează Marcel Ciolacu (67,6% încredere destul de puțină sau foarte puțină/deloc). Premierul Ciolacu este urmat de George Simion (66,5% încredere destul de puțină sau foarte puțină/deloc), Nicolae Ciucă (63,8% încredere destul de puțină sau foarte puțină/deloc), Mircea Geoană (57% încredere destul de puțină sau foarte puțină/deloc), Nicușor Dan (52,7% încredere destul de puțină sau foarte puțină/deloc). Kelemen Hunor (51,9% încredere destul de puțină sau foarte puțină/deloc) și Elena Lasconi (36,5% încredere destul de puțină sau foarte puțină/deloc). Ultimi doi clasați în clasamentul neîncrederii sunt avantajați și de notoritatea mai scăzută (sub 65%).

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/07/01.07.2024-Sondaj-INSCOP-NEWS-Partea-I-Notorietate-si-incredere-personalitati-publice.pdf

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.