Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Opinia privind schimbările climatice și Sistemul Garanție-Returnare (SGR)

Sondaj de opinie INSCOP Research: Opinia privind schimbările climatice și Sistemul Garanție-Returnare (SGR)

DISTRIBUIȚI

 172649 – 11072024 – Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024, peste jumătate dintre români returnează întotdeauna ambalajele din sticlă, plastic sau metal la magazin sau în centrele de colectare prin Sistemul Garanție-Returnare.

Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

„Două treimi dintre români cred că schimbările climatice sunt un fenomen real care produce efecte vizibile. Conștientizarea problemelor de mediu este tot mai consistentă în România, fiind evidentă și din evaluarea unor comportamente concrete precum participarea la sistemul Garanție-Returnare. Peste 50% dintre români declară că returnează ambalajele la magazin sau în centrele de colectare și trei pătrimi sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de modul în care a fost implementat sistemul,”  Remus Ștefureac – director INSCOP Research.

Schimbările climatice
La întrebarea „Dvs considerați că schimbările climatice (încălzirea globală) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toată planeta, sau unul fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii?”, 68.9% dintre români cred că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile, în timp ce 26.1% sunt de părerea contrarie. 5% nu știu sau nu răspund.
Cred că schimbările climatice sunt reale și produc efecte vizibile mai ales: votanții USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București sau din urbanul mare și cei cu un venit mai ridicat. Sunt de părere că schimbările climatice nu sunt reale mai ales: votanții AUR, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație primară, locuitorii din urbanul mic sau din rural și cei cu un venit mai redus.

Sistemul Garanție-Returnare (SGR)

Utilizarea sistemului Garanție-Returnare (SGR)
Întrebați dacă obișnuiesc să returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare pentru a-și recupera garanția plătită, 53.6% dintre participanții la sondaj spun că fac acest lucru întotdeauna, 11.4% deseori, 13.2% că fac acest lucru rareori, 21.5% niciodată, iar 0.3% este ponderea non-răspunsurilor.
Spun că nu obișnuiesc niciodată să returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare în special: votanții AUR, persoanele peste 60 de ani, cei cu educație primară, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural și cei cu un venit mai redus. Declară că obișnuiesc întotdeauna să returneze ambalajele la magazin sau la centrele de colectare în special: persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu educație superioară, gulerele albastre sau gri, locuitorii din regiunea Centru, cei cu un venit mai ridicat și angajații la privat.

Mulțumirea față de implementare sistemului Garanție-Returnare (SGR)
32.1% dintre cei intervievați sunt foarte mulțumiți de modul în care  autoritățile au implementat Sistemul Garanție-Returnare (SGR), 43.7% destul de mulțumiți (75,8% foarte mulțumiți sau destul de mulțumiți), 13.7% destul de nemulțumiți, iar 8.6% foarte nemulțumiți (22,3% foarte nemulțumiți sau destul de nemulțumiți), 1.8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Sunt destul de mulțumiți și foarte mulțumiți de modul în care  autoritățile au implementat Sistemul Garanție-Returnare (SGR) mai ales: votanții PSD, femeile, tinerii sub 30 de ani și persoanele peste 60 de ani, persoanele inactive și angajații la stat. Sunt destul de nemulțumiți și foarte nemulțumiți de modul în care  autoritățile au implementat Sistemul Garanție-Returnare (SGR) mai ales: votanții USR, persoanele între 45 și 59 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele gri sau albe, locuitorii din București și angajații la privat. 

https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/07/11.07.2024-Sondaj-INSCOP-NEWS-Partea-a-IX-a-Mediu.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.