Acasă Economie ANCOM constată că operatorii de internet și-au îmbunătățit serviciile. Deranjamentele sunt remediate...

ANCOM constată că operatorii de internet și-au îmbunătățit serviciile. Deranjamentele sunt remediate în maximum 2 ore

DISTRIBUIȚI

172971 – 21082024 –  Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2023 indică faptul că, față de valorile înregistrate la nivelul anului 2018, în 2023, viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 184%, iar viteza medie de upload a crescut cu 240%. Față de aceeași perioadă de referință, viteza medie de download pentru internetul mobil a crescut în 2023 cu 70%, iar viteza medie de upload s-a menținut constantă.

Media națională – download și upload internet fix

Conform rezultatelor testelor realizate de utilizatorii finali în cadrul platformei Netograf pe parcursul anului 2023 pentru serviciul de internet fix, viteza medie de download la nivel național a crescut cu aproximativ 15% față de anul precedent, înregistrând o valoare de 381 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a înregistrat o creștere de 24%, ajungând la 347 Mbps.

Față de valorile înregistrate la nivelul anului 2018, în 2023 viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 184%, iar viteza medie de upload a crescut cu 240%.

Datele înregistrate prin intermediul Netograf referitoare la vitezele de transfer se corelează cu tendința generală rezultată din raportările de date statistice ale furnizorilor corespunzătoare vitezelor de transfer asumate de aceștia și cu alte analize ale ANCOM care confirmă trendul pozitiv al dezvoltării rețelelor fixe de comunicații electronice.

Media națională – download și upload internet mobil

În ceea ce privește serviciul de internet mobil, viteza medie de download  la nivel național a ajuns la 39 Mbps (față de 38 Mbps în 2022), iar viteza medie de upload a înregistrat o valoare de 12 Mbps, fiind în scădere față de anul 2022.

Debutul restrângerii acoperirii cu tehnologii de comunicații mobile de a treia generație (3G), în cursul anului 2023, în cadrul rețelelor mobile naționale, oferă un indiciu important cu privire la tendința de stagnare în evoluția acestor viteze. Se estimează că vitezele de download și upload vor înregistra ajustări pozitive în anii următori, odată cu încheierea procesului de eliminare a tehnologiilor 3G, concomitent cu avansul implementării, la nivelul rețelelor mobile, a tehnologiilor de comunicații mobile de a cincea generație (5G).

Comparativ cu anul 2018, viteza medie de download pentru internetul mobil a crescut cu 70% în 2023, iar viteza medie de upload s-a menținut constantă.

Parametrii de calitate administrativi

Numărul reclamațiilor înregistrate în anul 2023 la 1.000 de conexiuni active pentru cei mai mari furnizori de internet fix (din punct de vedere al numărului de conexiuni) se încadrează între 4 și 254 de reclamații, în timp ce în cazul internetului mobil, numărul reclamațiilor înregistrate de furnizori la 1.000 de conexiuni active se încadrează în intervalul 2,6–4,5 reclamații.

Din evoluția numărului de reclamații privind deranjamentele valide, se observă o tendință de scădere (îmbunătățire a calității) pentru 3 dintre furnizorii de internet fix și o tendință de creștere a numărului de reclamații pentru ceilalți 2, comparativ cu 2022. În ceea ce privește internetul mobil, numărul reclamațiilor referitoare la deranjamente are o valoare foarte mică în rândul majorității furnizorilor, între 0,1 și 4,1 reclamații la nivel de semestru.

În ceea ce privește termenul de remediere a deranjamentelor și termenul de soluționare a reclamațiilor, durata în care se încadrează 20% din cel mai rapid remediate deranjamente este mai mică de o oră în cazul a 3 furnizori și are valori de 1 și 2 ore pentru ceilalți 2 furnizori. Procentajul deranjamentelor remediate în termenele asumate de furnizori (Nextgen, Orange, Orange Communications și Vodafone – 3 zile (72 de ore) și RCS&RDS – 2 zile/ 48 de ore) este de peste 92%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.