173043 – 29082024 – După atacurile masive ale Rusiei din ultimele două zile împotriva civililor și infrastructurii ucrainene, la cererea Kievului, miercuri, 28 august, a avut loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, care a reunit oficiali din Ucraina și din alianța militară occidentală.
Întâlnirea a avut loc la nivel de ambasador. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov i-a informat pe aliați prin video conferință în legătură cu situația de securitate și nevoile de capacitate prioritare.
Și în acest context, Aliații au condamnat ferm loviturile fără discernământ ale Rusiei și au reafirmat angajamentul de a consolida în continuare apărarea Ucrainei la o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, care reunește oficiali din Ucraina și din alianța militară occidentală.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a prezidat întâlnirea, a declarat: „Ucraina continuă să intercepteze zilnic rachete rusești, salvând nenumărate vieți. Dar capacitatea Ucrainei de a-și menține apărarea necesită o ofertă sporită și mai mult sprijin. În urma celui mai recent asalt rusesc, Aliații au reafirmat astăzi că își intensifică ajutorul militar pentru Ucraina. Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei echipamentul și muniția de care are nevoie pentru a se apăra împotriva invaziei Rusiei. Acest lucru este vital pentru capacitatea Ucrainei de a rămâne în luptă”.
De la începutul invaziei cu drepturi depline a Rusiei, Aliații au adus contribuții fără precedent la apărarea Ucrainei. La Summitul NATO din iulie, numeroși Aliați au anunțat că vor trimite Ucrainei sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană, inclusiv mai multe baterii Patriot, și au convenit ca în anul următor să ofere asistență de securitate în valoare de 40 de miliarde de euro
Aliații au convenit, de asemenea, să coordoneze asistența de securitate și instruirea pentru Ucraina, un nou comandament NATO preluând aceste sarcini, care va deveni operațional în septembrie.
Consiliul NATO-Ucraina a fost creat la Summit-ul NATO din iulie 2023 și servește drept forum pentru consultări comune, luare a deciziilor și activități între NATO și Ucraina. Ambasadorii țărilor membre NATO și oficiali ucraineni participă în mod normal la reuniunile consiliului.
De menționat că în perioada 13-14 septembrie 2024, cea mai înaltă Autoritate Militară a NATO, Comitetul Militar, se va întruni la Praga (Cehia), unde șefii apărării vor discuta despre evoluțiile strategice militare din cadrul Alianței.
Discuțiile vor aborda aplicarea deciziilor șefilor de stat și de guvern aliați luate la Summit-ul de la Washington (iulie 2024). De asemenea, comandantul suprem al aliaților în Europa, generalul Christopher G. Cavoli, va informa șefii apărării cu privire la progresul implementării familiei de planuri DDA. Ca parte a pachetului de sprijin al NATO pentru Ucraina, această sesiune va discuta, de asemenea, despre înființarea Comandamentului NATO de asistență și instruire de securitate pentru Ucraina (NSATU), un nou comandament care este conceput pentru a planifica, coordona și aranja livrarea asistenței de securitate.
O altă temă va viza Procesul de planificare a apărării NATO (NDPP), prilej cu care Comandantul suprem aliat pentru transformare, generalul Philippe Lavigne, va informa cu privire la transformarea Alianței. Printre alte subiecte, șefii apărării vor discuta despre lansarea Centrului comun de analiză, instruire și educație NATO-Ucraina (JATEC), un pilon important al cooperării, pentru a identifica și a aplica lecțiile din războiul Rusiei împotriva Ucrainei și pentru creșterea interoperabilității Ucrainei cu NATO.
Comitetul militar se întrunește în sesiunea șefilor de apărare de două ori pe an la sediul NATO din Bruxelles, iar o dată pe an un stat membru aliat organizează o conferință. Comitetul militar discută operațiunile, misiunile și activitățile NATO și prezintă Consiliului NATO recomandări cu privire la modul în care Alianța poate aborda cel mai bine provocările de securitate globală.