Acasă Economie Lumea științei la Bucharest Science Festival 2024

Lumea științei la Bucharest Science Festival 2024

DISTRIBUIȚI

 173251 – 23092024 – Ateliere interactive, vizite în laboratoare de cercetare, expoziții, îndrumare în carieră – sunt doar câteva dintre surprizele ediției din acest an a Bucharest Science Festival, cel mai mare eveniment de popularizare a științei din România, care își deschide porțile între 25 și 29 septembrie.

Tema centrală din acest an este „Apărătorii Planetei”, iar festivalul își propune să inspire, să educe și să aducă știința mai aproape de comunitate prin activități interactive, ateliere și expoziții.

„Bucharest Science Festival este ocazia perfectă pentru a arăta cum știința și tehnologia pot fi folosite pentru a proteja planeta. Ne-am dorit ca prin evenimentele din acest an să îi inspirăm pe toți cei pasionați de știință și să le arătăm cum cunoașterea poate face lumea mai bună. Indiferent dacă ești un împătimit al astronomiei, te fascinează intervențiile de urgență sau vrei să afli mai multe despre ecosistemul urban, te așteptăm să te alături comunității noastre de apărători ai planetei” – a declarat Alexandru Toma Pătrașcu, directorul festivalului.

Evenimentele BSF 2024:

Salonul de Știință al Școlilor (25 septembrie, Promenada Mall) – Elevi din școlile bucureștene își vor prezenta propriile experimente și proiecte științifice. O ocazie excelentă pentru schimb de idei și inspirație între tineri pasionați de știință.

Expoziție cu mașini de pompieri, elicoptere și roboți (27 septembrie, în fața MAI) – expoziție interactivă cu echipamente de intervenție, inclusiv roboți și elicoptere, care arată publicului cum tehnologia este folosită pentru siguranța publică.

Telescopul spațial James Webb – o revoluție în astronomie (27 septembrie, Librăria Humanitas Cișmigiu) – dr. Mark McCaughrean, astrofizician și comunicator de știință britanic, este ghidul unei călătorii prin Univers, ilustrată cu imagini inedite captate de Telescopul spațial James Webb. Cum s-au format galaxiile? Din ce este alcătuită atmosfera exoplanetelor? Cum putem detecta viața extraterestră? Dr. McCaughrean va încerca să răspundă acestor întrebări, oferind o perspectivă unică asupra universului și a modului în care știința ne extinde orizontul cunoașterii.

Elicopterul, de la vis la realitate (29 septembrie, Aeroportul Băneasa, la Inspectoratul General de Aviație)  – vor fi prezentate elicopterele și avioanele Departamentului pentru Situații de Urgență, folosite în misiuni de căutare și salvare, pentru misiuni umanitare, transport aeromedical de urgență și transplant. Printre ele se află și celebrele Sikorsky UH-60 Black Hawk!

De gardă în jurul Pământului (29 septembrie, Muzeul Antipa) – Ioana Lung, Earth Observation Programme Communication Officer în cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), va prezenta eforturile oamenilor de știință de a înțelege schimbările climatice folosind datele oferite de sateliții artificiali.

Tehnologie pentru militari și forțele de ordine (28-29 septembrie, Promenada Mall) – unde puteți descoperi cum arată o trusă portabilă de decontaminare CBRN (chimică, bacteriologică, radiologică, nucleară) și nu numai.

Vizită în Bucureștiul liliecilor (28 septembrie, Librăria Humanitas de la Cișmigiu) – o explorare fascinantă a vieții liliecilor care trăiesc în București, unde puteți afla despre importanța acestor creaturi în ecosistem și cum putem contribui la protejarea lor.

Formulele Fericirii – Expoziție de ilustrație științifică (25-29 septembrie, HIDDEN – the social space) – o expoziție care îmbină știința cu arta, prezentând într-un mod creativ concepte științifice legate de fericire și bunăstare.

Atelier de jurnalism științific pentru adolescenți (26 septembrie, Biblioteca Ion Creangă) – De ce, cum și pentru cine? Un atelier pentru tinerii interesați de jurnalism și știință, unde vor învăța să transmită informații complexe într-un mod accesibil.

FAST (Future of Air & Space Technology) Expo (28 septembrie, Heavy Yard & Heavyshop) – o expoziție adresată publicului larg, care adună echipe de liceeni, studenți și pasionați din domeniile roboticii, astronomiei, astrofizicii și din domeniul tehnologiei în general.

Ateliere de știință în grădină pentru părinți și copii (28-29 septembrie, Yardinia) – activități interactive în aer liber, menite să stimuleze curiozitatea copiilor față de natură și știință.

Cum se construiește lumea: Atelier de gândire critică pentru elevi (26-27 septembrie, în școli) – atelier interactiv care încurajează elevii să își dezvolte abilitățile de gândire critică și să exploreze modul în care funcționează lumea înconjurătoare.

Cum să înveți pentru tine (27 septembrie, în școli) – workshop dedicat elevilor, axat pe tehnici de învățare eficientă și dezvoltare personală, susținut de Gabriela Manda (organizator de evenimente educaționale și profesor de științe).

Evenimentele din cadrul festivalului sunt interactive și educative, adresându-se publicului de toate vârstele.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.