173252 – 23092024 – Ministrul român al afacerilor externe Luminița Odobescu a participat în perioada 19-20 septembrie 2024, la reuniunea ministrelor afacerilor externe – “Women Foreign Ministers’ Meeting”, organizată la Toronto de miniștrii afacerilor externe canadian, Mélanie Joly, și jamaican, Kamina Johnson Smith.
Discuțiile s-au concentrat pe două teme – “Femeile în spațiul public” și ”Lideri femei în era dezinformării”.
În intervențiile sale, ministrul român a reiterat importanța pe care MAE o acordă oportunităților egale în diplomația română, fapt care a condus la o situație de paritate femei-bărbați, atât în ceea ce privește personalul MAE în ansamblu, dar și la nivelul funcțiilor de conducere din MAE. De asemenea, a prezentat experiența României în ceea ce privește promovarea egalității de șanse, combaterea discriminării și stereotipurilor, eliminarea tuturor formelor de violență și abuz.
Oficialul român a semnalat, de asemenea, importanța combaterii acțiunilor de dezinformare și manipulare care vizează femeile aflate în poziții de conducere și, în general, rolul femeilor în spațiul public.
La finalul reuniunii, cei doi co-președinți au dat publicității o declarație în care remarcă dublarea, în ultimii 25 de ani a numărului de femei prezente în politica globală.
„Ne-am angajat să promovăm participarea femeilor la conducere și luarea deciziilor și să sprijinim spații sigure și incluzive pentru femei în politică și viața publică. De asemenea, ne-am angajat să încurajăm în mod intenționat tinerele din întreaga lume să intre în politică și viața publică.
Suntem preocupați de creșterea urii și a discursului misogin găsit online, care vizează femeile, în special în spațiile civice. Siguranța spațiilor publice online este un bun public pentru societăți și democrației în ansamblu, astfel încât reglementările pentru păstrarea siguranței și adevărului nu ar trebui să fie privite ca fiind anti-transparență sau împotriva libertății de exprimare sau a presei.
De aceea, am convenit să abordăm violența online bazată pe gen și să prevenim dezinformarea bazată pe gen și să facem apel la platformele online să ia măsuri și să-și sporească responsabilitatea.
Am discutat despre strategii pentru amplificarea vocilor femeilor și ale altor grupuri marginalizate, de la bază până la cele mai înalte niveluri de guvernare.
Ne-am exprimat îngrijorarea cea mai profundă cu privire la încălcările flagrante ale drepturilor omului ale femeilor și fetelor în Afganistan și le-am cerut talibanilor să restabilească drepturile femeilor și fetelor la educație și să participe în mod semnificativ la viața publică și să pună capăt măsurilor lor draconice, care au a șters decenii de progres în drepturile femeii.
Am discutat problema dezechilibrului de gen în cadrul sistemului ONU.
Este timpul pentru o femeie secretar general.
Încurajăm cu tărie statele membre care iau în considerare nominalizarea unui candidat pentru funcția de secretar general al Națiunilor Unite, să nominalizeze femei.
Remarcând că au existat doar patru femei președinte ale Adunării Generale a ONU în ultimii 79 de ani, credem că este și timpul să urmărim paritatea de gen pentru această funcție”, se arată în declarație.
„Privind înainte, anul 2025 va marca cea de-a 30-a aniversare a celei de-a Patra Conferințe Mondiale asupra Femeii și a adoptării Declarației și Platformei de Acțiune de la Beijing, precum și 25 de ani de la adoptarea în unanimitate a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind femeile, pacea și securitatea. Eforturile noastre colective vor fi cruciale pentru a ne asigura că femeile participă pe deplin la formarea unor societăți incluzive și a unui viitor pașnic, durabil și prosper”.
În marja reuniunii, ministrul Luminița Odobescu a avut întrevederi cu o serie de omologi prezenți la reuniune și cu oficiali canadieni. De asemenea, a avut loc o întrevedere cu reprezentanți ai comunității românești din Toronto și cu un grup de studenți ai Universității York, la un curs susținut de lectorul universitar dr. Dan Berbecel.