173280 – 26092024 – Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a prezidat miercuri, 25 septembrie, a treia reuniune din acest an a Comitetului Național pentru Aderarea României la OCDE.
Au fost trecute în revistă progresele din ultima perioadă și prioritățile pe termen scurt, cu accent pe evoluțiile anticipate pentru semestrul II din acest an și începutul 2025, precum și coordonarea efoturilor instituționale.
Până în present, România a obținut 5 avize formale (concurență, dezvoltare regional, industria siderurgică, construcțiile navale și budget) din cele 26 necesare. Până la finalul anului sunt programate alte 20 de evaluări (protecția consumatorilor, afaceri sociale, comerț, agricultură, investiții, politici digitale, conduita responsabilă în afaceri, educație, politici de reglementare, pescuit, pensii private și sănătate).
Au fost trecute în revistă și recomandările prioritare primite de România în cadrul primei runde de evaluări în domenii precum: mediu, deșeuri, guvernanța publică, guvernanța corporativă, conduita responsabilă în afaceri, pensii private și impozitare.
România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în iunie 2022, care stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.
În decembrie 2022 România a depus Memorandumul inițial, o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportate la instrumentele legislative OCDE.
România se află în etapa de evaluare tehnică din partea celor 26 de Comitete incluse în Foaia de Parcurs, eforturile fiind axate pe implementarea recomandărilor prioritare primite din partea acestora și pe susținerea evaluărilor sectoriale.
Din Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE, condus de prim-ministrul Guvernului României, fac parte ministerele, instituțiile și autoritățile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare. Comitetul Național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.