174058– 12122024 – Regimul dictatorului sirian Bashar al-Assad s-a prăbușit, Rusia negociază cu islamistul Hayat Tahrir al-Sham (HTS) pentru conservarea singurei sale baze din Marea Mediterană – portul Tartus. Nu este timpul pentru SUA, NATO sau Uniunea Europeană să analizeze oportunitatea de a prelua portul strategic și baza navală?
Rusia va încerca să „cumpere” baza sa navală Tartus de la islamiști
Turcia ar dori, de asemenea, să aibă un port și o bază navală în Tartus. Și nu trebuie să uităm China, care își permite cu ușurință să investească sute de milioane într-un port precum Tartus, indiferent de haosul din Siria. Deci, întrebarea este cine va muta primul și va asigura utilizarea pe termen lung a portului.
Înapoi în Rusia
Simptomatic este faptul că ambasada Iranului din Damasc a fost jefuită, în timp ce cea rusă nu, observă Ports Europe News.
Probabil Kremlinul a oferit deja islamiștilor bani și, mai important, petrol, cereale și arme, în încercarea de a-și păstra bazele navale și militare (aeroport) din Siria. Tartus este singurul punct de reparații și reaprovizionare al marinei ruse din Marea Mediterană.
Presa rusă relatează că instalația navală din Tartus funcționează ca de obicei și că insurgenții islamiști au asigurat Kremlinul că baza nu va fi invadată. Pentru Rusia, furnizarea de petrol și cereale nu este un efort mare. În același timp, pe 8 decembrie, continuă sursa citată, Iranul și-a deturnat navele-cisternă care se îndreptau spre Siria, spunând că nu va livra benzină insurgenților.
Rusia și Iranul părăsesc Siria
În weekend, Iranul și Rusia au evacuat personalul militar, personalul ambasadei și cetățenii din Siria, folosind și porturile Latakia și Tartus, întrucât cele două țări, cele mai sancționate din lume, nu au putut ajuta la menținerea la putere a lui Bashar al-Assad.
Rusia ar putea pierde portul Tartus și Siria
Surse locale și mass-media occidentale citate de Ports Europe News au susținut pe 6 decembrie că jumătate dintre navele marinei ruse care au participat la un exercițiu de trageri reale, organizat în grabă de Moscova în urmă cu patru zile, nu s-au întors la Tartus, îndreptându-se probabil spre Marea Baltică.
Mai multe AICI.