174576 – 19022025 – Secretarul de stat pentru afaceri europene Clara Staicu a participat în perioada 17-18 februarie 2025, la Varșovia, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale (CAG), organizată de Președinția poloneză a Consiliului UE.
Discuțiile din cadrul reuniunii au vizat trei teme majore: amenințările hibride la adresa procesului de extindere și potențialele măsuri de contracarare; viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027; precum și modalitățile de consolidare a pregătirii civile și militare a UE, pornind de la concluziile Raportului Niinistö.
În intervenția sa, secretarul de stat Clara Staicu a accentuat importanța identificării și implementării unor măsuri adecvate de combatere a amenințărilor hibride, care afectează deopotrivă statele membre UE, statele candidate și potențialii candidați. În acest sens, a evidențiat necesitatea unui efort comun și coordonat pentru combaterea amenințărilor hibride, inclusiv la adresa procesului de extindere, care va necesita o cooperare mai strânsă cu statele candidate și partenerii terți like-minded, precum și consolidarea relației UE-NATO.
Schimbul de opinii cu privire la viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027 a vizat principalele provocări politice care vor influența structura și dimensiunea viitorului buget multianual. În acest sens, statele membre au avut oportunitatea de a-și prezenta punctele de vedere, ca parte a procesului de consultare și dialog privind definirea viitorului buget european, în perspectiva avansării de către Comisie a unei propuneri concrete în cursul lunii iulie 2025. În context, demnitarul român a susținut necesitatea unui buget ambițios, capabil să implementeze o agendă europeană strategică, complementaritatea obiectivelor de convergență și competitivitate, importanța menținerii rolului Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune. De asemenea, a subliniat faptul că viitorul buget va trebui să vizeze inclusiv promovarea obiectivelor de consolidare a dimensiunii europene de apărare și a instrumentarului de securitate, precum și să susțină în mod adecvat politica de extindere.
Totodată, discuțiile de la nivelul miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene au evidențiat importanța promovării obiectivelor expuse în Raportul Niinistö în domeniul pregătirii europene, în perspectiva elaborării viitoarei Strategii pentru Pregătirea Uniunii. Demnitarul român a subliniat susținerea pentru dezvoltarea arhitecturii instituționale existente privind gestionarea crizelor și pregătirea, pledând pentru consolidarea rolului Emergency Response Coordination Centre ca centru unic de coordonare la nivel european, dezvoltarea Mecanismului de Protecție Civilă a UE și o mai bună coordonare a statelor membre. De asemenea, a evidențiat importanța creșterii pregătirii populației și societății civile, prin promovarea unor abordări de tipul whole-of-government și whole-of-society.