Acasă Politic Reziliența nu poate fi construită în mod izolat, iar Educația este un...

Reziliența nu poate fi construită în mod izolat, iar Educația este un factor esențial

DISTRIBUIȚI

 174526 – 14022025 – Secretarul de stat pentru relații interinstituționale și cooperare pentru dezvoltare Janina Sitaru a participat, în perioada 10-11 februarie 2025, la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, componenta Dezvoltare, organizată de către Președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc la Varșovia, la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și a subsecretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe polonez, Jakub Wisniewski.

Un punct central al dezbaterilor a vizat consolidare a rezilienței în țările partenere, cu accent pe abordarea cauzelor fundamentale ale fragilității. România recunoaște importanța rezilienței subliniată de Președinția poloneză, menționând provocările tot mai mari reprezentate de conflicte, insecuritatea alimentară și schimbările climatice. În acest context, România a subliniat necesitatea unei abordări cuprinzătoare a Echipei Europa pentru a sprijini partenerii în consolidarea rezilienței, abordare adaptată pentru a răspunde factorilor specifici de fragilitate.

În intervenția sa, secretarul de stat Janina Sitaru a apreciat includerea subiectului printre prioritățile Președinției poloneze și a menționat necesitatea unui ajutor coordonat al Uniunii Europene. În contextul discuțiilor concentrate pe lecțiile învățate și bune practici vizând trei state partenere ale UE (Mauritania, Ucraina, Siria), demnitarul român a subliniat nevoia unei abordări regionale în sprijinul stabilității și securității regiunii extinse a Mării Negre, punând un accent special pe Republica Moldova, care joacă un rol esențial în dezvoltarea economică și securitatea regională.

România recunoaște, de asemenea, că reziliența nu poate fi construită în mod izolat și subliniază importanța abordării rezilienței din mai multe dimensiuni, inclusiv educația, sănătatea și schimbările climatice. România crede că crearea de sinergii în aceste domenii-cheie va accelera progresul către atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Educația, în special, este considerată un factor esențial în consolidarea rezilienței, deoarece împuternicește indivizii și comunitățile să construiască un viitor durabil.

Oficialul român a evidențiat, totodată, importanța acordată în politica României de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară educației și protejării drepturilor omului, ca factori esențiali în consolidarea rezilienței, precum și a triplului nex umanitar-dezvoltare-pace care contribuie la acordarea de asistență timpurie și eficientă.

Agenda reuniunii a inclus și dezbateri privind modalitățile de creștere a impactului Global Gateway și finanțarea pentru dezvoltare, prilej cu care a fost exprimată importanța solidarității UE și a statelor membre, precum și a abordării Echipei Europa în vederea atingerii obiectivelor comune și reliefării UE ca actor principal în finanțarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și respectarea angajamentelor asumate în domeniu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.