174485 – 11022025 – Luni 10 și marți 11 februarie 2025, Parisul găzduiește la Grand Palais Summitul pentru acțiune privind inteligența artificială, care reunește șefi de stat, lideri ai organizațiilor internaționale, experți și reprezentanți ai societății civile din peste 100 de state. Co-organizat de Franța și India, evenimentul își propune să definească guvernanța globală a IA, punând accentul pe o abordare etică, durabilă și incluzivă.
Dacă cele două summituri anterioare au vizat mai ales evaluarea pericolelor aferente beneficiilor aduse de noile tehnologii (primul, din noiembrie 2023 de la Londra) sau asupra securității, inovării și incluziunii (cel din mai 2024 din Coreea de Sud), Summitul de la Paris urmărește o perspectivă mai pozitivă, punând accentul pe șansele de progres și valorificarea lor în beneficiu cât se poate mai general.
Pe lângă președintele Emmanuel Macron și premierul indian, Narendra Modi, care co-prezidează lucrările, la Paris au venit vice-președintele Statelor Unite, J.D. Vance, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul canadian, Justin Troudeau, vice-premierul chinez, Zang Guoquin, 15 șefi de stat și de guvern din țări ale Uniunii Europene.
Nu lipsesc marii jucătorii ai sectorului, precum directorii de la OpenAI, creatorul ChatGPT, cel al Google sau al start-up-ului american de succes Anthropic, ca și cel al echipei franceze ”Mistral”, al cărei sistem de inteligență se laudă cu cel mai bun timp de răspuns din lume.
Principalul obiectiv al summitului este de a stabili orientări pentru valorificarea beneficiilor inteligenței artificiale, controlându-i în același timp riscurile. Discuțiile vizează în special siguranța sistemelor de inteligență artificială, impactul asupra ocupării forței de muncă și necesitatea unei reglementări internaționale pentru a evita abuzurile precum supravegherea în masă sau părtinirea algoritmică.
Franța speră să joace un rol de mediator între Statele Unite, China și Europa, promovând o abordare colaborativă și incluzivă.
Cu toate acestea, există solicitări pentru o reglementare mai strictă. Organizații precum Amnesty International avertizează asupra riscurilor asociate cu utilizarea abuzivă a algoritmilor și solicită garanții solide pentru protejarea drepturilor fundamentale.
Acest summit marchează o etapă importantă în guvernanța globală a inteligenței artificiale și poziționează Parisul ca un centru strategic de inovare și reflecție asupra viitorului tehnologiei digitale. Cu toate acestea, evenimentul stârnește, de asemenea, dezbateri cu privire la limitele etice și riscurile asociate acestei tehnologii în creștere rapidă.
Președintele Emmanuel Macron a profitat de eveniment pentru a anunța investiții private în valoare de 109 miliarde euro în sectorul IA din Franța, în special pentru dezvoltarea centrelor de date și a infrastructurii tehnologice necesare, formarea a 100.000 de tineri în domeniul IA, față de 40.000 în prezent, construirea unui centru de date gigant în Franța, în parteneriat cu Emiratele Arabe Unite, cu o investiție cuprinsă între 30 și 50 de miliarde de euro și a unui campus dedicat inteligenței artificiale, care ar putea deveni cel mai mare din Europa.
De asemenea, Iliad (Free) a anunțat investiții de 3 miliarde de euro în AI, în principal în construcția de noi centre de date. A mai fost anunțat un parteneriat între Free și Mistral AI, astfel încât abonații Free vor avea acces gratuit timp de un an la versiunea premium a chatbotului Le Chat Pro.
Comisia Europeană va pune la dispoziție zece computere super-puternice, dedicate cercetării publice și accesibile start-up-urilor europene
60 de mari companii europene au anunțat lansarea unei alianțe denumită „Inițiativa Campionilor”, menită să facă din Europa un „lider mondial” în inteligența artificială și să simplifice „drastic” cadrul de reglementare european.
Având în vedere impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii, directorul Organizației Internaționale a Muncii a avertizat asupra nevoii pregătirii lucrătorilor pentru aceste evoluții.
Luni s-a discutat mult și despre necesitatea de a reglementa aceste noi tehnologii, cu impact mare asupra societății: este nevoie de o mai bună protejare a vieții private și a imaginii publice, mergând până la securizarea sistemelor democratice de atacuri cibernetice și de manipularea informației.
În „avanpremiera” evenimentului politico-diplomatic și cultural-științific s-au produs alte două momente semnificative pentru domeniu: publicarea primului raport internațional în materie de IA privind securitatea acesteia și, respectiv, intrarea în aplicare, la 2 februarie 2025, a unei părți importante din Regulamentul (UE) 2024/1689 al Parlamentului și al Consiliului din 13 iunie 2024 de stabilire a unor norme armonizate privind inteligența artificială (Regulamentul sau RIA ori AI Act).