Acasă Cultura/Media Recuperarea unei noi brățări dacice de aur braconate din zona sitului arheologic...

Recuperarea unei noi brățări dacice de aur braconate din zona sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia

DISTRIBUIȚI

 175075 – 15042025 – Muzeul Național de Istorie a României anunță organizarea conferinței de presă cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei.

          Evenimentul va avea loc miercuri, 16 aprilie 2025, începând cu ora 14:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României.

          Muzeul Național de Istorie a României împreună cu Inspectoratul de Poliție Județeană Timiș, Inspectoratul General al Poliției Române, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara și Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Ministerul Culturii au colaborat la recuperarea celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur din seria de 24 de brățări descoperite în zona așezării dacice de la Sarmizegetusa Regia și exportate ilegal de pe teritoriul României în cursul anilor 2000.

          Între anii 2007-2013, Statul Român a recuperat un număr de treisprezece brățări din țări europene precum și din Statele Unite ale Americii. Brățara plurispiralică din aur, databilă la mijlocul secolului I a.Chr., este un artefact reprezentativ pentru cultura epocii clasice dacice, fiind produsă într-un atelier local. Artefactul se află în prezent în custodia Muzeului Național de Istorie a României, unde va putea fi admirată cu ocazia acestei conferințe de presă.

Până în prezent, s-au desfăşurat numeroase operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor bunuri de patrimoniu înstrăinate ilegal. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu numeroase bunuri precum: brăţări dacice regale din aur, podoabe dacice din argint, monede din aur şi argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede greceşti din aur de tip Lysimachos, unelte şi arme din fier, două tabulae din bronz care conțin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.