175538 – 06062025 – Universitățile românești și-au stabilit misiunea academică, structurându-se astfel o arhitectură transparentă a mediului universitar din țară. Majoritatea instituțiilor de învățământ superior de stat și-au asumat misiunea de a asigura Educația și Cercetarea avansată, în timp ce instituțiile de învățământ militare și majoritatea celor particulare au optat pentru Educație și Cercetare. Există și instituții de învățământ particulare acreditate care au optat doar pentru Educație.
Educațiea presupune exclusiv activități de predare, învățare și evaluare și a celor de cercetare conexe proceselor de predare-învățare.
Educație și Cercetare înseamnă activități de predare, învățare și evaluare, dar și cercetare, în timp ce Educație și Cercetare Avansată presupune activități de predare, învățare și evaluare, precum și de cercetare, cu impact în dezvoltarea cunoașterii și dezvoltarea economică și tehnologică la nivel național și internațional,
Tipul de misiune academică nu este un criteriu de clasificare pe bază de performanță sau de ierarhie, aceasta putându-se stabili ulterior, prin evaluări riguroase în cadrul fiecărei misiuni.
În procesele de evaluare academică și de asigurare a calității se va ține cont de misiunea autoasumată de fiecare instituție de învățământ superior. Misiunea autoasumată acum nu reprezintă o confirmare a realizării acesteia, confirmarea realizându-se ulterior prin procese de evaluare academică și de asigurare a calității.
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, consideră că prin această autoasumare a misiunii ”avem un sistem universitar cu o arhitectură transparentă pentru viitorii studenți, pentru autorități și societate și pentru comunitatea academică a fiecărei universități, universitate care se poate astfel conecta mai bine cu societatea și care devine mai puternică și autonomă prin faptul că raportarea la aceasta trebuie să se facă prin prisma misiunii asumate, nu prin prisma unor criterii externe mai mult sau mai puțin arbitrare”.