175540 – 06062025 – România participă la Bienala de Design de la Londra cu o instalație care reflectă sustenabilitatea și aduce în prim-plan personalități remarcabile, inițiative de impact și artiști de excepție din România și Republica Moldova.
Pavilionul este propus de Asociația Art Mirror din Cluj-Napoca, aflată la a doua participare consecutivă la acest eveniment internațional de anvergură. London Design Biennale se desfășoară la Somerset House din Londra, între 5 și 29 iunie,.
Instalația realizată de artiștii români răspunde temei ediției din acest an – „Surface Reflections” – și propune o oglindă simbolică a României contemporane: un spațiu circular format din CD-uri colectate, care reflectă vizual și conceptual diversitatea vocilor și chipurilor românești.
Personalități românești ilustrate de 40 de ilustratori și artiști
Instalația reunește portretele unor personalități din România – figuri reprezentative din știință, sport, artă, activism, muzică și educație – ilustrate de peste 40 de artiști și ilustratori selectați în urma unui apel public.
„Prezența României la London Design Biennale impresionează prin creativitate, conexiuni umane și accesibilitate. O sută de personalități românești și ilustratori sunt în prim plan într-o instalație fabuloasă, formată din plante și materiale diverse, inclusiv reciclabile. Fiecare bucățică a acestei instalații spune o poveste de succes, ceea ce ne reamintește că istoria umanității este una colectivă”, spune Aura Woodward, directorul Institutului Cultural Român la Londra.
Materiale recuperate, design circular și incluziune
Elementul central al instalației este o structură sferică din peste 500 de CD-uri colectate în jurul căruia se dezvoltă structuri inspirate de cuiburi și aripi, construite din 500 de kilograme de hârtie reciclată, 10.000 de elemente de plastic colectate din unitățile medicale, de la electrozii utilizați în aparatura EKG și 20 de kilograme de sârmă de cupru.
Au fost alese CD-uri ca element principal al instalației de artă pentru că sunt imposibil de reciclat tocmai datorită modului în care sunt acoperite cu o peliculă ce oferă reflexii, irizații spre exterior. Conceptul artistic al Pavilionului este completat de „aripi” suspendate – simbol al libertății de exprimare – și de „cuiburi” din hârtie reciclată.
Instalația folosește și alfabetul tactil Scripor, creat de inventatorul clujean Tudor Scripor, ceea ce permite accesibilitatea instalației pentru publicul nevăzător.
„Participarea României la Bienala de Design de la Londra este un exemplu remarcabil de creativitate și angajament cultural. Am avut bucuria să vizitez standul României realizat de Art Mirror și în urmă cu doi ani și am fost impresionată de originalitatea abordării. Ediția din acest an continuă să construiască punți între artiști, idei și publicul internațional, oferind o expunere valoroasă pentru vocile creative din România. Felicit echipa pentru curajul, viziunea și profesionalismul cu care reprezintă țara noastră într-un context artistic atât de relevant”, declară ambasadoarea României la Londra, Laura Popescu.
Printre personalitățile care se regăsesc în instalația de artă a Pavilionului României se numără: Cristina Neagu (considerată cea mai bună handbalistă din istorie), Andreea Răducan (gimnastă, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Sydney), Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu (fondatoare și coordonatoare ale organizației Dăruiește Viață, implicate în proiectul #NoiFacemUnSpital), Valeria Stoica (artist și compozitor), Mihail (artist și compozitor de muzică pop), Alexandru Tomescu (violonistul român care cântă la vioara Stradivarius Elder-Voicu), Ana Maria Brânză (campioană mondială și olimpică la scrimă) și mulți alții.