175529 – 05062025 – Premierul moldovean Dorin Recean a declarat că Rusia intenționează să desfășoare 10.000 de soldați în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova și să instaureze un guvern pro-Kremlin la Chișinău.
Într-un interviu acordat Financial Times, prim-ministrul Guvernului Republicii Moldova, Dorin Recean, atrage atenția asupra amestecului Federației Rusa în alegerile parlamentare programate pentru finalul lunii septembrie peste Prut.
„Este un efort uriaș de a submina democrația moldovenească. Vor să-și consolideze prezența militară în regiunea transnistreană”, a declarat Recean.
El a precizat că estimarea de 10.000 de soldați pe care Rusia i-ar putea desfășura în Transnistria se bazează pe informații de la serviciile de securitate moldovenești.
„În prezent, forțele lor de acolo sunt aproape lipsite de sens. Dar cu o prezență militară mai mare în Transnistria, pe care un guvern cu înclinații spre Rusia o poate permite, se pot consolida”, a avertizat Recean.
„Vă puteți imagina, cu 10.000 de soldați, care ar fi pârghia și presiunea asupra părții de sud-vest a Ucrainei. Dar și aproape de România, care este stat membru NATO”, a adăugat premierul moldovean.
Estimările sugerează că în prezent există aproximativ 1.500 de soldați care arborează steagul rusesc în Transnistria, majoritatea fiind localnici.
Republica Moldova subliniază permanent că prezența trupelor rusești în Transnistria este ilegală, iar Chișinăul așteaptă retragerea lor necondiționată din această zonă.
La Bruxelles a avut loc miecuri, 4 iunie, al 9-lea Consiliu de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, și a evaluat progresele realizate de Republica Moldova în domeniile reformei justiției, lupta împotriva corupției, consolidarea democrației și securității. De asemenea, a fost analizată cooperarea economică, prioritar în domeniul energetic. Uniunea Europeană a reafirmat angajamentul ferm de a sprijini Republica Moldova în parcursul său de aderare, asigurând totodată asistență pentru organizarea unor alegeri libere și corecte în această toamnă, în contextul amenințărilor hibride venite dinspre Rusia.
Într-o conferință de presă comună cu premierul Dorin Recean și comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Marta Kos, șefa diplomației europene Kaja Kallas, a declarat că Republica Moldova este „un partener apropiat” al Uniunii Europene și a lăudat eforturile autorităților de la Chișinău în domeniul reformei justiției, combaterii corupției și consolidării instituțiilor democratice. Kaja Kallas a menționat că Republica Moldova a fost prima țară care a semnat un parteneriat pentru apărare cu UE, care a furnizat 200 de milioane de euro pentru modernizarea forțelor armate moldovenești și a angajat alte 1,9 miliarde de euro prin Planul de creștere pentru a sprijini infrastructura și conectivitatea.
Înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate a avertizat însă asupra riscurilor continue legate de ingerințele rusești. „Alegerile parlamentare vor fi ținta războiului hibrid rusesc”, a spus ea, referirindu-se la finanțarea ilegală a campaniilor electorale, presiunea și propaganda pentru a influența alegătorii moldoveni.
„Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi o țintă principală în războiul hibrid purtat de Moscova. Rusia va încerca, cel mai probabil, să influențeze votul prin bani și dezinformare. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să-și decidă singuri viitorul, fără nicio interferență din exterior. Tocmai de aceea extindem mandatul și amploarea misiunii de parteneriat a Uniunii Europene, pentru a sprijini reziliența țării”, a declarat Kaja Kallas.
În contextul alegerilor parlamentare programate pentru această toamnă, comisarul pentru extindere, Marta Kos, a menționat că Uniunea Europeană va oferi asistență tehnică și politică pentru asigurarea unui unui scrutin liber și corect.
Premierul Dorin Recean a precizat că Republica Moldova își propune ca până la sfârșitul acestui an să deschidă toate capitolele de negociere cu Uniunea Europeană.
„De la ultima noastră reuniune, Republica Moldova a făcut pași concreți și curajoși pe drumul integrării europene. Am depășit provocări fără precedent, de la interferențe străine pentru a declanșa o criză umanitară, la tentative continue de destabilizare. Moldovenii au arătat deja că noi suntem europeni și că alegerea noastră de viitor este Uniunea Europeană. Obiectivul nostru este foarte clar – deschiderea tuturor capitolelor de negociere până la sfârșitul anului”, a spus Dorin Recean.
Un prim summit UE–R.Moldova este planificat pentru luna iulie, iar oficialii au indicat că acesta va accelera integrarea economică și digitală, inclusiv prin extinderea accesului Moldovei la sistemele europene de plăți, telecomunicații și infrastructură.
Având în vedere campaniile de dezinformare și propagandă desfășurate de Federația Rusă pentru a influența alegerile de peste Prut,, în următorii ani Republica Moldova ar putea fi supuse unui „test de reziliență” pentru întreaga politică de extindere a Uniunii Europene
În 2024, Rusia a cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei pentru campanii de influență.