Acasă Social UNTRR: Este nevoie de dialog și soluții imediate pentru evitarea escaladãrii situației...

UNTRR: Este nevoie de dialog și soluții imediate pentru evitarea escaladãrii situației din piața RCA!

DISTRIBUIȚI

 168261 – 18032023  – Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – își manifestã îngrijorarea privind destabilizarea pieței RCA, ca urmare a deciziei ASF privind retragerea autorizației de funcționare a societãții Euroins România și intrarea în insolvențã la mai puțin de 2 ani de la falimentarea City Insurance.

„Atragem atenția cã este nevoie rapid de continuarea dialogului și identificarea soluțiilor pe termen scurt, astfel încât operatorii de transport rutier deja afectați de o scãdere accentuatã a volumelor de mãrfuri și de o presiune în creștere asupra tarifelor de transport, sã nu fie din nou supuși unui șoc financiar ca urmare a acestei noi evoluții negative din piața de asigurãri. Riscul iminent este ca mulți operatori de transport sã fie serios afectați, ajungându-se la imposibilitatea de a își continua activitatea sau chiar la închiderea companiilor. Astfel, se va accentua tendința de scãdere a parcului auto licențiat de peste 3,5 tone, înregistrându-se o scãdere de circa 5% recent, pentru prima datã din 2009”, a declarat domnul Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.

UNTRR solicitã autoritãților ASF și BAAR sã ia mãsuri urgente și sã modifice „Politicile și procedurile BAAR pentru gestionarea asigurãrilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat”, pentru a permite unui asigurat cu risc ridicat sã se adreseze la BAAR prezentând doar o ofertã de la un asigurator și BAAR sã repartizeze în aceeași zi, asiguratul cu risc cãtre un asigurator.

Considerãm cã astfel prin reducerea timpului de rãspuns din partea BAAR de la 20 de zile la o zi,  se va fluidiza și procesul de întocmire a unor polițe noi și se va evita un eventual blocaj al pieței RCA, precum și o eventualã creștere nejustificatã a primelor RCA în acest context de crizã.

Având în vedere cã nu se cunoaște cât timp vor fi valabile polițele RCA emise deja de Euroins, UNTRR este alãturi de transportatorii rutieri  pentru a identifica soluții imediate ce vor fi prezentate autoritãților și societãților de asigurare pentru a permite operatorilor de transport sã încheie, în continuare, polițe RCA în condiții rezonabile și pentru a evita deteriorarea și mai accentuatã a situației actuale de pe piața RCA.

În acest context, UNTRR solicitã ASF verificarea validitãții contractelor de reasigurare ale tuturor firmelor de asigurare autorizate în prezent sã emitã polițe RCA.

De asemenea, solicitãm ca ASF sã (re)verifice dacã firmele de asigurãri au rezerve de daune, rezerve de prime și dacã dețin fonduri proprii prin care sã acopere cerința minimã de capital (MCR) și dacã dețin capitalul de solvabilitate declarat (SCR).

Urmare a acestor verificãri, solicitãm ca ASF sã informeze piața asupra aspectelor identificate.

Dupã soluțiile pe termen scurt, UNTRR își manifestã deschiderea pentru continuarea unui dialog pragmatic și constructiv cu autoritãțile și societãțile de asigurare pentru identificarea și implementarea unor mãsuri care sã previnã reapariția unei asemenea situații de crizã pe piața RCA.