Acasă Anchete Interne Măsuri de fluidizare în punctele de frontieră la graniţa cu Ungaria şi...

Măsuri de fluidizare în punctele de frontieră la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria. Peste 8,5 milioane persoane au tranzitat frontiera naţională în luna iulie 2023

DISTRIBUIȚI

 169584– 29072023 – Fiind perioada concediilor şi mulţi cetăţeni români stabiliţi în străinătate se întorc acasă în vacanţă sau se deplasează în afara graniţelor ţării, din experienţa anilor anteriori ne aşteptăm la o creştere a valorilor de trafic în punctele importante de trecere a frontierei în cursul lunii august.

Încă de la începutul sezonului estival, Poliţia de Frontieră Română și-a adaptat misiunile de supraveghere şi control pentru reducerea timpului de aşteptare şi fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei. Astfel, zilnic, aproximativ 3.800 poliţişti de frontieră desfăşoară, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

La nivelul tuturor structurilor teritoriale ale PFR au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului Poliţiei de Frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv suplimentarea arterelor de control în funcţie de configuraţia punctului şi dinamica valorilor de trafic. Totodată, vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi.

Tot pentru efectuarea unor formalităţi de frontieră cu operativitate, echipe mobile din cadrul structurii centrale se vor deplasa în principalele puncte de trecere ale frontierei pentru a acorda sprijin colegilor aflaţi în teren.

Întrucât în această perioadă se înregistrează temperaturi ridicate la nivelul întregii ţări, iar traficul prin punctele de frontieră este unul foarte ridicat pe perioada weekend-urilor, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, autorităţile locale au instalat în PTF Nădlac II şi PTF Giurgiu puncte de prim ajutor. Voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate la sfârşit de săptămână în cele două puncte, în caz de nevoie.

Având în vedere că la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria controlul se derulează în comun, măsurile de fluidizare pot fi dispuse în comun cu autoritățile de frontieră ale statelor vecine, în baza protocoalelor bilaterale, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

Situaţia traficului în luna iulie 2023

În prima lună din sezonul estival (01 iulie-27 iulie 2023), au trecut frontiera aproximativ 8,8 milioane persoane, din care circa 4,6 milioane au fost pe sensul de intrare în ţară, precum şi peste 2,1 milioane mijloace de transport.

În ceea ce priveşte situaţia pe frontiere, în perioada mai sus menționată în acest an, cea mai tranzitată a fost frontiera cu Ungaria cu aproximativ 2,8 milioane de persoane, urmată de frontiera cu Bulgaria cu aproximativ 2 milioane de persoane, precum şi frontiera aeriană cu un trafic de peste 1,9 milioane de persoane, pe ambele sensuri de deplasare.

Recomandări

Încă de la începerea vacanţei s-a constatat tendinţa participanţilor la traficul transfrontalier de a utiliza preponderent PTF Nădlac II,  de la graniţa cu Ungaria, respectiv PTF Giurgiu, de la cea cu Bulgaria. Astfel, recomandăm cetăţenilor să tranziteze şi celelalte puncte de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se evite apariţia aglomerărilor.

La frontiera româno-ungară sunt deschise 12 puncte de trecere cu specific rutier pentru categoriile de mijloace de transport, astfel:

 • pe raza jud. Arad: PTF Nădlac, PTF Nădlac II, PTF Turnu, PTF Vărşand.
 • pe raza jud. Bihor: PTF Salonta, PTF Borş, PTF Borş II, PTF Valea lui Mihai și PTF Săcuieni.
 • pe raza jud. Satu Mare: PTF Urziceni şi PTF Petea.
 • pe raza jud. Timiș: PTF Cenad.

De asemenea, reamintim că, la graniţa cu Ungaria, în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10.00-18.00 (ora României), sunt operaţionale 10 puncte de trecere ocazionale, pe raza judeţelor Satu Mare, Bihor şi Arad. Punctele de frontieră sunt destinate traficului de persoane și autovehicule de până la 3,5 tone și sunt utilizate preponderent de către cetăţenii români și maghiari din localităţile de frontieră.

La frontiera cu Bulgaria sunt operaționale 11 puncte de trecere a frontierei în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, conform categoriilor specifice fiecărui punct, astfel:

 • pe raza jud. Constanţa: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipniţa si PTF Dobromir.
 • pe raza jud. Călăraşi: PTF Călăraşi.
 • pe raza jud. Giurgiu: PTF Giurgiu.
 • pe raza jud. Teleorman: PTF Turnu Măgurele, PTF Zimnicea.
 • pe raza jud. Dolj: PTF Calafat.

Alte recomandări utile care pot contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului:

 • pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate;
 • verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară;
 • verificarea condiţiilor de călătorie;
 • consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, de pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care  prezintă o  estimare a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.