Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Şeful SRI: În 2013 nu am fost surprinşi de evenimente majore...

Bucureşti: Şeful SRI: În 2013 nu am fost surprinşi de evenimente majore cu efect negativ”

DISTRIBUIȚI

127163 – 26032014 –   Directorul general al SRI, George Maior , a declarat, miercuri, la finalul sedintei de bilant pentru anul trecut al institutiei, ca în 2013 SRI nu a fost surprins de “evenimente majore cu efect negativ pe ordinea de securitate nationala”.  „Principalele concluzii vizeaza ca starea de securitate nationala a Romaniei a fost buna in 2013 si datorita in mod principal activitatii serviciului. Nu am fost surprinsi de evenimente majore cu efect negativ pe ordinea de securitate nationala. Interesele strategice ale statului in domeniul securitatii nationale au fost prezervate bine”, a spus George Maior.

Anul trecut, SRI a transmis autorităților peste 9.000 de informări, vizând corupția din administrație și justiție, evaziunea fiscală, crima organizată ransfrontalieră. De asemenea a fost semnalată o creștere a acțiunilor de contraspionaj, în contextul regional actual, ”extrem de complex, cu efecte geopolitice și strategice, care pot afecta și teritoriul României”. Directorul SRI a mai menționat că tot în 2013 au fost dezvoltate noi capacități legate de securitatea cibernetică, protecția infrascturilor critice,  de securitatea economică și energetică a statului.

În ceea ce privește activitatea antitero, Maior a vorbit despre măsuri de prevenție, ”recurgând adesea la interzicerea accesului pe teritoriul României a suspecților de terorism.

Printre alte activități desfășurate de SRI în 2013 sunt fenomenele legate de extremism, care depășesc formele activismului social.

Pentru acest an, SRI își propune o cunoaștere strategică profundă a evoluțiilor din regiune, construcția unui baraj informativ pentru protecția intereselor economice ale României, cu accent pe securitatea energetică.

Maior a apreciat îmbunătățirea legislației, prin adoptarea noilor coduri, ceea ce înseamnă o adaptare la riscurile secolului XXI.

”2014 va fi un an complex din punct de vedere al unor evoluții politice și sociale exterioare serviciului”, a spus Maior, subliniind că devierea de la principiile fundamentale ale acestei activități trebuie să fie respectate în continuare. ”Orice deviere va fi sancționată corespunzător”, incluzându-se pe lista celor care trebuie să respecte rigorile profesiei și cerând să fie scos din scenariile politice privind candidaturile.

Ținând cont de faptul că acesta a fost ultimul bilanț la care Traian Băsescu a participat datorită funcției deținute, Maior i-a mulțimit președintelui pentru sprijinul acordat modernizării SRI în perioada celor două mandate. ”Aș vrea că și viitorul președinte al Românie, cine o fi, el sau ea, aș vrea să înțeleagă aceste valori pe care se așează serviciul și să înțeleagă că, până la urmă, va fi în interesul său să beneficieze de această instituție, în sensul în care cunoașterea strategică, cunoașterea informativă adusă de ea îl va ajuta să ia deciziile cele mai bune într-un timp care se arată extrem de complicat pentru evoluția României în context regional și internațional.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.