Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: CSAT: Militari şi tehnică din armata canadiană vor staţiona în România

Bucureşti: CSAT: Militari şi tehnică din armata canadiană vor staţiona în România

DISTRIBUIȚI

129557 – 03072014 – CSAT a aprobat miercuri seara liniile generale de mandat ale României la Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care va avea loc în luna septembrie, în Marea Britanie, urmând ca mandatul să fie actualizat în funcţie de evoluţiile internaţionale.

Protivit Administrației Prezidențiale, a fost discutată și participarea României la viitoarea misiune NATO din Afganistan (instruire, consiliere şi asistenţă) cu 200 de militari şi 50 de poliţişti şi jandarmi.

CSAT a analizat și efectivele românești care pot participa în 2015 la misiuni în afara teritoriului statului român (1.801 militari pot fi desfăşuraţi în teatrele de operaţii şi în misiuni individuale de observare şi monitorizare, iar 502 militari, iar alţi 1.299 de militari se vor afla în ţară, cu posibilitatea de a fi dislocaţi la ordin). Pentru același tip de misiuni MAI va pune la dispoziţie pentru misiunile UE, OSCE, NATO şi ONU – 1.486 de jandarmi şi poliţişti.

În continuarea şedinţei, membrii Consiliului au fost informaţi cu privire la activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute în procesul de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale în perioada ianuarie – aprilie 2014. Potrivit raportului prezentat, au fost încasate 51 milioane de lei din amenzi, au fost aplicate contravenţii în valoare de peste 86 de milioane de lei și s-au calculat  obligaţii fiscale suplimentare de peste 2,6 miliarde de lei. În peste 6.000 de cauze a fost începută urmărirea penală și au fost confiscate bunuri în valoare de 212 milioane de lei, iar pentru alte bunuri (peste 1,3 miliarde de lei) s-a impus sechestul asigurator.

În timpul ședinței CSAT, membrii Consiliului au avizat, totodată, și Strategia Națională de Securitate și Siguranță Nucleară.

CSAT a aprobat intrarea și staționarea pe teritoriul României a unor forțe și mijloace din armata canadiană în scopul pregătirii și desfășurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părții române, în contextul evoluției situației din regiune.

CSAT a analizat și posibilele evoluţii îngrijorătoare pentru România, apreciind că riscurile şi ameninţările care derivă din acestea pe termen scurt nu afectează securitatea şi apărarea naţională.

Pe timpul şedinţei CSAT s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

La şedinţa CSAT condusă de preşedintele Traian Băsescu au participat prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor, și purtătorul de cuvânt al președintelui României, Bogdan Oprea, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.