Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Doar 5% din sumele colectate de asiguratori ajung la paciențíi afectațí...

București: Doar 5% din sumele colectate de asiguratori ajung la paciențíi afectațí de malpraxis. Se cere modificarea legislației în regim de urgență

DISTRIBUIȚI

 130016 – 18072014 – Cea mai mare parte a sumelor colectate de la medici pentru asigurarea de malpraxis nu ajung la pacienți, ci rămâne la asiguratori. Potrivit datelor publicate pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, în 2011 și 2012 94%, respectiv 95% din sumele colectate au rămas în conturile asiguratorilor, și doar 5% a ajuns la pacienți.

În opinia senatorului Valeriu Todirașcu această situație reprezintă o deturnare de fonduri, dar și o confiscare a dreptului paciențilorde a primi despăgubiri.

Pentru eliminarea  acestei situaíi, Todirașcu propune o inițiativă legislativă de modificare a Legii malpraxisului, astfel încât pacienții să fie despăgubiți imediat și echitabil în urma înțelegerii amiabile cu asiguratorul, fără intervenţia medicului, instanţei sau a experţilor costisitori, eventual prin mediere. Potrivit senatorului, medicii vor putea fi asistați de asiguratori în fazele ulterioare înțelegerii amiabile, așa cum este comisia de malpraxis sau procesul civil și suplimentar vor putea fi protejaţi de posibilitatea creşterii insuportabile a costului poliţei de asigurare, prin plafonarea despăgubirilor maxime acordate pacientului prejudiciat, atunci când ar fi dovedită vina medicilor.

Erorile medicale vor fi judecate în funcție de condiţiile, corespunzătoare sau nu, de muncă, prin eliminarea responsabilității directe a medicilor atunci când malpraxisul s-a produs din cauza dotărilor insuficiente, condițiilor improprii de muncă, infecțiilor intraspitalicești sau a viciilor ascunse ale dispozitivelor medicale.

De asemenea, senatorul mai propune elaborarea contractului de asigurare de Ministerul Sănătății şi ASF, ca arbitrii ai pieții asigurărilor de malpraxis, fără implicarea companiilor de asigurări.

Todirașu reamintește că o propunere similară a fost respinsă în Parlament, pentru că Guvernul și ministrul Sănătății au promis modificarea Legii malpraxisului, iar companiile de asigurări continuă să despăgubească pacienții prejudiciați în proporţie medie de numai 5% din sumele încasate, antagonizând medicii și pacienţii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.