Acasă Externe Georgia: A murit Eduard Shevardnadze

Georgia: A murit Eduard Shevardnadze

DISTRIBUIȚI

129647 – 07072014 – Fostul preşedinte al Georgiei şi fost ministru de Externe al URSS, Eduard Shevardnadze, a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, la Tbilisi. Shevardnadze, ultimul ministru de Externe al URSS, a fost unul dintre liderii politici care a pregătit şi a pus în mişcare mecanismul de destrămare a blocului comunist.
După ce șeful său, Mihail Gorbaciov, a anunţat campania de schimbări majore în URSS (Perestroika), acesta l-a numit pe Shevardnadze în fruntea diplomaţiei sovietice. De când a preluat această funcţie, el a reuşit să normalizeze relaţiile americano-sovietice, punând capăt Războiului Rece. S-a ajuns astfel la reunificarea Germaniei, iar Pactul de la Varşovia a fost scos din vigoare.

După ce republica sa de baștină, Georgia, și-a proclamat independența, a intervenit în politica acesteia, ajutînd la eliminarea prin forță a președintelui democratic ales Zviad Gamsahurdia. Între 1992 și 2003 Șevardnadze a ocupat funcția de președinte al Georgiei, conducând în mod autoritar. În perioada președinției sale, Georgia a pierdut controlul asupra regiunilor Abhazia, Osetia de Sud și Adjaria. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.