Acasă Externe Bucureşti: Mesajul președintelui Parlamentului norvegian: Scăderea corupției atrage investiții

Bucureşti: Mesajul președintelui Parlamentului norvegian: Scăderea corupției atrage investiții

DISTRIBUIȚI

137768 – 23062015 – Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, a avut luni o întrevedere cu o delegaţie parlamentară norvegiană, condusă de Olemic Thommessen, preşedintele Parlamentului Norvegiei, aflată într-o vizită oficială în România la invitaţia Camerei Deputaţilor.

La întrevedere, din partea Senatului României, au participat senatorul Petru Filip, preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru integrarea României în Spaţiul Schengen, senatorii Mircea Dobra şi Lazlo Attila, membrii al Grupului parlamentar de prietenie România – Norvegia.

În cadrul întrevederii, Călin Popescu Tăriceanu a apreciat importanţa deosebită a vizitei la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului norvegian pentru întărirea şi diversificarea bunelor relaţii bilaterale, în plan politic, economic şi al cooperării în cadrul NATO. Tăriceanu a prezentat progresele făcute de România, în toate domeniile, de la momentul aderării ţării noastre la UE, insistând asupra reformei sistemului juridic, întării statului de drept şi al funcţionării într-o manieră justă şi echilibrată a tuturor puterilor statului, potrivit unui comunuicat al Senatului.

Tăriceanu a mulţumit, de asemenea, părţii norvegiene pentru sprijinirea, prin fondurile consistente alocate de Norvegia, a unor programe menite să asigure şi să sprijine dezvoltarea României şi implementarea normelor europene, în special în plan economic şi social.

Preşedintele Senatului şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca şi schimburile comerciale bilaterale să cunoască o nouă dimensiune, în sensul creşterii acestora şi sporirii investiţiilor norvegiene în România.

Olemic Thommessen, preşedintele Parlamentului Norvegiei, a subliniat necesitatea creşterii şi diversificării cooperării bilaterale în toate planurile, în contextul în care România joacă un rol important în zona de Sud Est a Europei, zonă în care ţara sa urmăreşte întărirea democraţiei şi creşterea stabilităţii politice şi a prosperităţii economice.

_DSC4147_resizeThommessen a remarcat progresele înregistrate de România în ultimii 25 de ani, în special în domeniul politic, economic şi juridic, subliniind importanţa continuării reformelor juridice, întăririi statului de drept şi continuarea procesului de combatere a corupţiei, foarte apreciat în Norvegia. El a apreciat că acest proces va conduce şi la sporirea investiţiilor norvegiene în România, investitorii norvegieni fiind interesaţi în mod deosebit de existenţa unui sistem juridic corect.

Totodată, Thommessen a apreciat că fiecare ţară are căile proprii de acţiune în domenii precum cel politic, economic şi juridic, Norvegia constituind un partener şi prieten care vrea să ajute la dezvoltarea şi consolidarea acestor domenii, respectând opţiunile şi deciziile altor state europene. Acest tip de cooperare se adresează atât ţărilor nou intrate în UE dar şi celor din vecinătatea estică, pentru acestea din urmă România fiind un exemplu foarte bun de urmat din punct de vedere al proceselor de reformă.

Senator Titus Corlăţean a apreciat relaţia de cooperare existentă între România şi Norvegia, amintind cu acest prilej că această ţară a fost prima care a ratificat Tratatul de aderare al României la NATO. Corlăţean a subliniat, de asemenea, buna colaborare bilaterală existentă în cadrul NATO şi cooperarea fructuoasă avută la nivelul MAE, în sprijinirea unor proiecte comune în Republica Moldova şi alte state din cadrul Parteneriatului Estic.

Senatorul Petru Filip a subliniat importanţa continuării colaborării parlamentare bilaterale, inclusiv la nivelul Comisiilor pentru politică externă, prin prisma interesului comun ce trebuie acordat evoluţiilor din Est şi Orientul Mijlociu, România având o poziţie strategică în zonă, atât din punct de vedere geografic dar şi politico-economic, se mai artă în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.