Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Modificarea Codului Muncii atacă performanța și competitivitatea

București: Modificarea Codului Muncii atacă performanța și competitivitatea

DISTRIBUIȚI

 140305  – 06102015 – Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților a organizat, luni 5 octombrie, dezbaterea publică cu tema ”Modificările Codului Muncii”, la care au participat reprezentanți ai patronatelor și alți actori relevanți din domeniu.

PNL consideră că se impune să aducă la masa discuțiilor toate părțile implicate şi interesate de acest subiect, în vederea stabilirii principiilor care trebuie să stea la baza elaborării unei soluții legislative care să determine flexibilizarea relațiilor angajat-angajator, în contextul unei distribuiri echilibrate în ceea ce privește drepturile și obligațiile partenerilor  unui contract de muncă.

Din perspectiva patronatelor, amendarea Codului Muncii este inoportună pentru că atacă și competitivitatea și performanța economiei românești, traducându-se în costuri suplimentare cu forța de muncă și echivalând cu suportarea costurilor de producție de către consumatorii finali sau chiar cu dispariția de locuri de muncă sau a unor afaceri. În opinia patronatelor, această inițiativă cetățenească aduce o imixtiune gravă în planul de afaceri al fiecărei companii și în gestionarea resurselor umane cu impact direct asupra adaptabilității angajatorilor la dinamica pieței. În plus, aceste modificări ar putea produce efecte semnificative pentru piața forței de muncă temporară, amenințându-i activitatea și privând economia de beneficiile pe care le produce.

Potrivit invitaților, revenirea la dispoziţiile anterioare sau promovarea unor dispoziţii chiar mai restrictive, cum sunt cele din proiectul la care se face referire, produc efecte contrare flexibilizării relaţiilor de muncă şi vor contribui la accentuarea problemelor întâmpinate de angajatori în contextul economic dificil actual, cu consecinţa restructurării acestora prin concedierea unui număr semnificativ de angajaţi, distorsiuni ale concurenţei şi ale mediului de afaceri, culminând cu o depreciere a competitivității României.

Liderul Grupului PNL din Camera Deputaților, Eugen Nicolăescu, i-a asigurat, pe cei prezenți, de sprijinul pe care PNL îl acordă în susținerea necesității unei dezbateri transparente cu privire la modificările ce se doresc la Codul Muncii, invitându-i, de asemenea, să participe la un dialog permanent prin desemnarea de persoane responsabile și stabilirea unor teme de discuție. În viziunea PNL, demersul de modificare a Codului Muncii, prin schimbările propuse, introduce un regres situând piața forței de muncă la nivelul anului 2000, când sistemul era rigid și birocratic.

Mediul de afaceri reprezintă motorul unei economii funcționale, al cărei scop final este crearea de locuri de muncă bine plătite și care generează plusvaloare societății românești. O legislație a muncii în favoarea antreprenorilor trebuie să fie obiectivul unei clase politice responsabile. De aceea, înainte de a porni o dezbatere aplicată în cadrul Parlamentului României și pentru a formula un punct de vedere fundamentat, se impune ca Guvernul să realizeze un studiu de impact privind implementarea acestui act normativ și a unui tabel comparativ cu țările care au o competitivitate mai mare decât România.

PNL consideră că trebuie să existe deschidere pentru a agrea o perfecționare a unor elemente care să asigure creșterea performanței, competitivității și flexibilității relațiilor dintre angajatori și angajați. În acest sens, PNL propune ca în următoarele trei luni, să fie demarate consultări reale cu cât mai mulți parteneri sociali, reprezentanți ai mediului de afaceri și organizațiilor sindicale din România, de la nivel național și local, referitoare la oportunitatea schimbării Codului Muncii, la principii, obiective și corelarea cu alte legislații.PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.