Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Demersuri pentru promovarea Parcului Natural Porțile de Fier ca rezervație a biosferei

Demersuri pentru promovarea Parcului Natural Porțile de Fier ca rezervație a biosferei

DISTRIBUIȚI

Parcul Natural Porțile de Fier140223  – 02102015 –  Ministerul Mediului va transmite UNESCO – Paris documentația pentru declararea Parcului Natural Porțile de Fier ca rezervație a biosferei. În prezent, în România există o singură arie protejată, rezervație a biosferei – Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), deși înainte de 1989 alte două arii protejate au primit și statutul de rezervație a biosferei. În prezent, pentru că nu îndeplinesc criteriile strategiei de la Sevilia, din cauza absenței așezărilor umane, există riscul ca aceste arii să-și piardă în viitor acest statut, ceea ce ar plasa România pe un loc codaș din punct de vedere al numărului de rezervații ale biosferei, chiar dacă la capitolul suprafață situația este mai bună prin RBDD.

Promovarea și transmiterea la UNESCO – Paris a documentației reprezintă prima etapă procedurală (cea internațională) din cele două necesare declarării unei rezervație a biosferei. Cea de a doua etapă, națională, are loc după aprobarea documentației de către UNESCO și constă în promovarea hotărârii de guvern pentru declararea rezervației biosferei.

Declararea Parcului Natural Porțile de Fier  ca rezervație a biosferei va aduce României și zonei respective o serie de beneficii, printre care desfacerea produselor specifice zonei sub sigla noii rezervații, dezvoltarea turismului și încurajarea conservării tradițiilor culturale și populare ale zonei sub egida UNESCO, perspectiva creării unei rezervații a biosferei transfrontiere, similară Rezervației Biosferei Delta Dunării, în contextul în care partea sârbă a instituit un regim de protecție și conservare a naturii în cadrul Parcului Național Djerdap ori aplicarea altor importante convenții internaționale din domeniul ocrotirii mediului înconjurător (Convenția Ramsar, Convenția UNESCO privind protecția patrimoniului natural universal etc.).

”O rezervație a biosferei favorizează dezvoltarea durabilă prin echilibrul asigurat între preocupările pentru protecția mediului, protecția socială și culturală, păstrarea tradițiilor și activitatea economică. Prezența așezărilor umane în interiorul rezervațiilor biosferei constituie o particularitate dar și obligativitate care nu se regăsește în cadrul rezervațiilor naționale. În multe astfel de rezervații, comunitățile locale au câștigat enorm în urma promovării produselor locale sub eticheta și sigla rezervației biosferei”, afirmă Anne Jugănaru, secretar de stat în Ministerul Mediului. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.