Acasă Life Primul ajutor psihologic, în atenţia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale 2016

Primul ajutor psihologic, în atenţia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale 2016

DISTRIBUIȚI

primul-ajutor-psihologic146806 – 10102016 –  Când se întâmplă lucruri groaznice în comunităţile noastre, în ţările noastre şi în lume, vrem să întindem o mână de ajutor celor care au trecut prin evenimente traumatizante. Marcată în 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale a fost stabilită în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală, pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare la nivel mondial în privința sănătăţii mintale.

Cutremure, inundaţii, incendii, accidente, prăbuşirea unui avion sau atacuri teroriste sunt evenimente care pot afecta grav echilibrul emoţional al tuturor celor implicaţ. Teamă, furie, durere, îngrijorare profundă, descumpănire sau neputinţă sunt doar câteva dintre posibilele emoţii pe care le resimt cei care trec prin astfel de evenimente şi care, de multe ori, nu pot face faţă singuri acestor situaţii de criză.

Primul ajutor psihologic, care cuprinde atât sprijinul social cât şi cel psihologic, este o ştiinţă în plină dezvoltare şi un consens internaţional cu privire la modul de a oferi sprijin persoanelor care trăiesc consecinţele unor evenimente extrem de stresante, recent încheiate.

În ultimul deceniu, peste 10 milioane de oameni din lume au urmat cursuri de instruire pentru a învăţa principiile de bază ale acordării primului ajutor psihologic, pentru a şti ce să facă şi să spună şi, în special, ce să nu le spună oamenilor care au trecut recent prin evenimente traumatizante şi pentru ca recuperarea să se producă în cele mai bune condiţii.

Participanţii învaţă cum să recunoască semnele panicii, să calmeze victimele şi să stabilizeze situaţia pentru a nu escalada sau cum să se comporte cu grupurile de persoane vulnerabile. Rolul celui care furnizează sprijin psihologic în criză este acela de a ajuta persoana să depăşească cu pierderi minime situaţia, furnizând asistenţă pragmatică, concretă şi adaptată persoanei afectate, nu şi tratament psihologic, medicamente, sfaturi sau reţete de viaţă.

În 2016, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale atenţia se îndreaptă asupra sprijinului psihologic pragmatic pe care ar trebui să-l ofere personalul medical, profesorii, pompierii, asistenţii comunitari sau poliţiştii, în condiţiile în care au crescut ameninţările la adresa securităţii globale şi pentru a ajuta cetăţenii să fie pregătiţi pentru situaţii de adversitate sau calamitate. – surse: who.int, dmru.mapn.ro, stiri.tvr.ro. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.