Acasă Politic Reuniunea aniversară a reprezentanților misiunilor diplomatice din România

Reuniunea aniversară a reprezentanților misiunilor diplomatice din România

DISTRIBUIȚI
foto:alba24.ro

146054 – 27042018 –Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, 27 aprilie a.c., un mesaj cu prilejul Reuniunii aniversare a reprezentanților misiunilor diplomatice din România, organizată sub genericul „România 100 – Diplomație și misiune”, organizată la Alba Iulia.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Este o adevărată plăcere să adresez acest mesaj în deschiderea Reuniunii aniversare dedicate Centenarului României moderne și eforturilor diplomatice care au susținut atingerea acestui deziderat național.

Salut inițiativa Universității din Alba Iulia de a organiza un asemenea eveniment și sunt convins că va reprezenta o bună oportunitate de a aduce în dezbaterea publică contribuția diplomației române în înfăptuirea Marii Uniri și în promovarea intereselor naționale ale României. Consider că nu putea fi găsit un loc mai potrivit pentru o asemenea activitate și regret faptul că, din motive obiective, nu am putut să fiu, în persoană, alături de dumneavoastră.

Dacă vrem să cinstim cu adevărat faptele celor care au luptat înaintea noastră pentru dezvoltarea României și să ne ridicăm la înălțimea moștenirii care ne-a fost încredințată, avem datoria să ne asumăm, la rândul nostru, ținte la fel de înalte. Doar punându-ne resursele în slujba societății putem contribui cu toții – oameni de stat, clasă politică, elite din toate domeniile, academicieni, profesori, societate civilă în ansamblul său – la dezvoltarea țării și în următoarea sută de ani.

Anul 1918 ne arată, în mod exemplar, că atunci când interesele naționale, iar nu cele mărunte, de grup, sunt puse în centrul viziunii politice, România poate face pași uriași înainte, devine un stat puternic și își capătă locul pe care îl merită pe scena globală.

Celebrarea în acest an a Centenarului Marii Uniri ne oferă prilejul să reflectăm la viitorul nostru ca țară și națiune, prin prisma eforturilor, curajului și sacrificiilor care s-au depus în trecut pentru conturarea identității actuale a statului român.

Conferința de astăzi de la Universitatea din Alba Iulia pune accent pe perspectiva diplomatică a acestei deveniri a României. Marea Unire reprezintă și un succes – aproape de neegalat – al politicii externe românești. Diplomația română a urmărit consecvent îndeplinirea idealului național și coagularea forțelor favorabile acestui obiectiv, oferind mijloacele politice esențiale de care factorii de decizie de la București aveau nevoie.

Este o lecție fundamentală, care ne învață că politica externă a României trebuie să fie întotdeauna o temă de consens național, în strânsă legătură cu obiectivele urmărite pe plan intern, potențându-le și punându-le în valoare. Acest principiu este cu atât mai necesar în contextul geopolitic actual.

România la Centenar trebuie să poată proiecta și în exterior, în vecinătate și nu numai, valorile democratice și ale statului de drept. O Românie puternică în interior poate să facă față și provocărilor externe, care nu sunt puține. România va continua, astfel, să își crească profilul internațional și să își consolideze rolul de furnizor de securitate și stabilitate.

Indiferent de contextul istoric și geopolitic, indiferent de complexitatea provocărilor cu care ne confruntăm, am convingerea că numai împreună vom putea reuși să identificăm cele mai bune soluții pentru dezvoltarea statului nostru și pentru a răspunde așteptărilor legitime ale cetățenilor români. România trebuie să devină un stat performant, un stat care acționează în slujba tuturor cetățenilor săi, capabil să le ofere acestora prosperitate și siguranță.

Cea mai mare încredere îmi este conferită de tânăra generație – cum sunt studenții care ies de pe băncile Universității din Alba Iulia. Pentru viitorul lor și al copiilor lor trebuie să ducem mai departe idealurile și interesele României. Este important să găsim și să construim împreună proiecte care să dovedească coeziunea și forța noastră ca națiune. Este important să promovăm respectul, decența, încrederea, seriozitatea și bunul-simț.

Închei prin a vă transmite urările mele de bine și a vă dori dezbateri fructuoase în cadrul acestui eveniment important.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.