Acasă Externe Agenda Europeana Laurențiu Rebega: Bugetul UE după 2021, o posibilă tragedie pentru viitorul agriculturii!

Laurențiu Rebega: Bugetul UE după 2021, o posibilă tragedie pentru viitorul agriculturii!

DISTRIBUIȚI
Plenary session Week 50 2017 in Strasbourg - Enlargement and strengthening of the Schengen area : Bulgaria, Romania and Croatia

146109- 03052018 – Reprezentanții Comisiei Europene au prezentat în cadrul Ședinței Plenare de la Bruxelles din 2 mai 2018, planul pentru următorul Cadru Financiar Multianual (CFM) din perioada 2021-2027.Pentru agricultură, ca de obicei, finanțarea s-a redus. În acest moment, din resursele CFM sunt alocate 38 de procente către Politica Agricolă Comună (PAC). Planul Comisiei este de a scădea cu 5% acest procent. La începutul anului 2018, Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European a cerut printr-un proiect de aviz ca bugetul alocat pentru PAC să fie cel puțin menținut la 38%. Organizațiile de lobby din domeniul agriculturii susțin această idee și chiar încurajează mărirea bugetului pentru a preîntâmpina volatilitatea pieței, schimbările climatice, pentru a proteja și a crea noi locuri de muncă și a facilita inovația, semnalează eurodeputatul Laurențiu Rebega.

Acesta mai arată: ”Comisia mai propune scăderi de 7% pentru coeziune. În același timp, se propune mărirea bugetului pentru Erasmus, cercetare, inovare și schimbări climatice”.

Reducerea de 5% în domeniul agriculturii poate fi tragică. Avem într-adevăr nevoie de cercetare și inovare (s-a propus alocarea a 100 de miliarde) dar, mai întâi de toate, avem nevoie de o agricultură stabilă din punct de vedere financiar. Evident această reducere va afecta resursele destinate plăților directe către toți fermierii. Reducerea de 5% nu înseamnă doar moartea producătorilor, ci și riscuri și mai puțină mâncare!

Toate organizațiile de interes din domeniul agriculturii în frunte cu Copa-Cogeca, condamnă scăderea propusă și susțin că un buget puternic este absolut necesar pentru o agricultură modernă și sustenabilă.

Sper totuși ca istoria din 2013 să nu se repete și noul Cadru Financiar Multianual să fie decis la timp pentru a nu împiedica restructurarea politicii agricole comune după 2020”, mai spune Rebega.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.