Acasă Economie Ai cont la Trezorerie? Poți obține extras de cont electronic

Ai cont la Trezorerie? Poți obține extras de cont electronic

DISTRIBUIȚI
foto:gds.ro

151057 – 12072019 –      Entităţile economice şi autorităţile publice care au conturi deschise la Trezoreria statului pot obţine extrasul de cont în format electronic, dacă dispun de certificat digital. Măsura a fost introdusă pentru a diminua cozile la ghişee. Cine vrea extrasul în format pe hârtie, plăteşte o taxă la Trezorerie.

Firmele pot obţine de la Trezorerie extras de cont în format electronic. Prevederea a fost introdusă prin Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 2425/2019. Acesta se aplică de la 3 iulie.

Potrivit Ordinului, pentru toate entităţile care au deschise conturi la Trezorerie se pot emite extrase de cont în format electronic, fără costuri suplimentare. ”(1) Pentru toate conturile de disponibil deschise pe numele operatorilor economici și altor entități la unitățile trezoreriei statului se eliberează extrase de cont în format electronic (fișier PDF cu XML atașat), semnate cu certificat digital emis de Ministerul Finanțelor Publice, cu certificat digital calificat sau cu sigiliu electronic, titular Ministerul Finanțelor Publice, după caz, fără perceperea de comisioane”, se arată la art. 20.1 al Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 2425/2019.

De asemenea, instituțiile publice pot vizualiza și descărca ”prin intermediul persoanelor înrolate în Sistemul național de raportare Forexebug extrasele de cont în format electronic ale tuturor conturilor deschise la unitățile trezoreriei statului (fișier PDF cu XML atașat)”.

Firmele care vor să evite cozile la ghişee pentru a obţine extrasele de cont trebuie să aibă certificat digital valabil. Concret, se poate obţine extrasul de cont de pe computerul pe care este instalată semnătura digitală (certificatul digital) al firmei care solicită extrasul. La firmele mici, certificatul digital se află instalat pe computerul contabilului care depune declaraţiile on-line.

Trezoreria nu mai eliberează extras de cont pe hârtie decât la cerere. Reprezentanții legali ai operatorilor economici care nu sunt de acord cu accesul la vizualizarea și descărcarea extraselor de cont în format electronic al persoanelor înregistrate pe baza certificatului digital calificat ca utilizatori ai serviciilor „Spațiul Privat Virtual” și/sau „Depunere declarații on-line” notifică în scris unitatea trezoreriei statului la care au deschis conturile.

Prin cererea respectivă ei solicită să le fie eliberat extrasul de cont pe format de hârtie. Începând cu prima zi lucrătoare de la depunerea notificării, unitățile trezoreriei statului sistează punerea la dispoziție a extraselor de cont în format electronic, acestora urmând a le fi puse la dispoziție extrasele pe suport hârtie.

Numai că operaţiunea este contracost – 0,5 lei pe fiecare pagină printată.

Firmele care nu depun cerere pentru obţinerea documentului în format de hârtie sunt considerate de Trezorerie ca şi cum ”și-au dat implicit acordul pentru vizualizarea și descărcarea extraselor de cont în format electronic”.

3 COMENTARII

  1. Am luat la cunostinta de noile reguli privind obtinerea extraselor de cont de la Trezorerie.
    In cazul optiunii ridicarii extraselor pe suport de hartie de la ghiseu acel comision de 0,50 lei nu poate fi operat in extras la plati prin simpla cerere depusa la ghiseu? De ce sa se consume hartie , tus, timp la 2 ghesee (un ghiseu intocmeste chitanta pe hartie A4si al doilea ghiseu incaseaza acel 0,50 lei).
    Doamne cum ne complicam vietile…..etc. Oare este atat de greu sa gandim cum e mai bine pentru
    trezorerie-contribuabil.Avem bugetari destepti nimic de zis

  2. Va rog să mă ajutați că nu știu cum să fac on line acest extras de cont la trezorerie pentru banii pe motorina eu nu mă prea pricep cu tehnologia va rog mult de tot.multumesc anticipat pentru ajutor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.