Acasă Uncategorized Bucuresti: Lipsa normelor metodologice lasa in ceata termenul de la care pot...

Bucuresti: Lipsa normelor metodologice lasa in ceata termenul de la care pot fi amendati proprietarii fara asigurare obligatorie a locuintelor

DISTRIBUIȚI

93229 – 25082010 – Avocatii indica termene diferite de la care ar putea fi amendati proprietarii de locuinte care nu cumpara politele obligatorii de 10 sau de 20 de euro.

Oficialii companiei care emite asigurarile obligatorii pentru case au afirmat ca proprietarii neasigurati ar putea fi amendati in sase luni de la inceperea comercializarii acestor polite.  Data inceperii aplicarii amenzilor ar fi astfel ianuarie 2011, pentru cei care nu au nici asigurare  facultativa, potrivit lui Marius Bulugea, directorul general al Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), citat de imopedia.ro.

Opiniile referitoare la termenul de la care amenzile ar putea incepe sa curga sunt divergente. Nici juristii nu au aceeasi opinie in privinta acestui termen. Cauza: legea care prevede aplicarea amenzilor nu indica o anumita data de la care aceste sanctiuni ar putea fi aplicate, ci reglementeaza doar ca vor fi aplicate dupa expirarea mai multor termene care curg  succesiv.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ar fi trebuit sa emita o serie de norme in aplicarea legii care le impune proprietarilor sa-si protejeze bunurile de riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii. Institutia a emis insa doar o parte din aceste norme. in plus, potrivit prevederilor legale, CSA era obligata sa propuna Guvernului, pana cel mai tarziu in luna februarie a anului 2009, normele metodologice in aplicarea actului normativ, care urmau a fi aprobate printr-o hotarare a Executivului. Acest lucru nu s-a intamplat inca.

„Consideram ca obligatia proprietarilor de a incheia politele de asigurare devine exigibila in termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a normelor metodologice propuse de CSA si aprobate de Guvern. (…)  Acest termen nu a inceput inca sa curga, deoarece nu au fost emise inca aceste norme metodologice in aplicarea legii”, afirma Ovidiu Ţibuleac, coordonatorul Departamentului Asigurari al casei de avocatura Bostina si Asociatii.

In schimb, Amalia Stoica, avocat senior la Tuca Zbarcea & Asociatii (TZA), considera ca proprietarii neasigurati puteau fi amendati inca din primavara acestui an, chiar inainte ca politele obligatorii sa inceapa a fi vandute. „Data de la care putea fi aplicata o astfel de sanctiune a fost 5 aprilie 2010, termen care rezulta avand in vedere data adoptarii primelor norme de aplicare a legii”, apreciaza Stoica. in interpretarea avocatului TZA, proprietarii care au dobandit o locuinta incepand cu 5 aprilie a.c. ar fi putut fi amendati daca nu cumparau polita obligatorie pentru locuinta in termen de cinci zile de la data autentificarii titlului de proprietate. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.