Acasă Uncategorized Bruxelles: Sabin Cutas considera necesară revizuirea cat mai rapida a programelor de...

Bruxelles: Sabin Cutas considera necesară revizuirea cat mai rapida a programelor de promovare a IMM-urilor

DISTRIBUIȚI

93933 – 16092010 – Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind acţiunile întreprinse de aceasta în vederea promovării antreprenoriatul şi creării unui mediu de afaceri mai favorabil pentru Întreprinderile mici şi mijlocii. În interpelarea scrisă adresată în luna iulie Comisiei, deputatul european sublinia vulnerabilitatea Întreprinderilor mici şi mijlocii în contextul actualei crize economice.

În răspunsul comisarului pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, se arată că de la punerea în practică a documentului „Small Business Act” pentru Europa, lansat în 2008, IMM-urile se află în centrul politicilor europene. Comisia se află în prezent în etapa de evaluare a rezultatelor proiectului şi urmează să îşi extindă  acţiunile în acest domeniu.

Potrivit comisarului european: „Comisia a plasat IMM-urile în centrul politicii sale odată cu adoptarea, în iunie 2008, a documentului „Small Business Act” pentru Europa (SBA). În primii doi ani de punere în aplicare, eforturile s-au concentrat asupra a trei domenii prioritare identificate de Comisie şi statele membre pentru a ajuta IMM-urile să depăşească criza: îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare, simplificarea mediului de reglementare (principiul „a gândi mai întâi la scară mică”) şi sporirea accesului IMM-urilor pe pieţe.”

„Comisia a promovat măsurile menite să îmbunătăţească mediul de afaceri şi să garanteze faptul că normele care influenţează mediul de afaceri sunt create din perspectiva IMM-urilor, punând în aplicare principiul „a gândi mai întâi la scară mică”. Codul european de bune practici pentru facilitarea accesului IMM-urilor la achiziţiile publice a fost adoptat, iar statele membre au fost invitate să îl aplice în mod concret. Au fost adoptate mai multe iniţiative pentru a promova antreprenoriatul, inclusiv Săptămâna europeană a IMM-urilor în cadrul Premiilor europene pentru spiritul antreprenorial, lansarea Reţelei europene a ambasadoarelor antreprenoriatului sau programul Erasmus pentru tineri antreprenori”, a mai declarat Tajani.

„Comisia evaluează în prezent progresele realizate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acţiunilor incluse în SBA atât de către Comisie, cât şi de către statele membre, identificând eventuale blocaje şi propunând soluţii, continuând şi extinzând acţiunile încununate de succes – cum ar fi Reţeaua europeană a ambasadoarelor antreprenoriatului sau programul Erasmus pentru tineri antreprenori – şi sugerând, de asemenea, noi acţiuni care vor crea o legătură strânsă între SBA şi Strategia Europa 2020. Promovarea antreprenoriatului şi facilitarea accesului IMM-urilor la finanţare şi la pieţe vor rămâne, de asemenea, domenii-cheie de acţiune”, a conchis comisarul european.

Sabin Cutaş estimează că măsurile adoptate de către executivul european au avut efecte pozitive, însă consideră necesară grăbirea procesului de revizuire a „Small Business Act”: „Salut iniţiativele Comisiei Europene de promovare a antreprenoriatului. Consider totodată necesară o revizuire cât mai rapidă a programelor din cadrul „Small Business Act”, pentru a eficientiza accesul la finanţare şi la programele pentru antreprenoriat în această perioadă critică, în care economia europeană încă se luptă cu efectele crizei financiare şi economice. Nu trebuie să uităm că Întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă  99% din întreprinderile europene.” . www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.