Acasă Uncategorized Bucuresti: „Curajul” lui Boc

Bucuresti: „Curajul” lui Boc

DISTRIBUIȚI

93519 – 03092010 – O noapte şi-o zi. Atât l-a ţinut curajul pe premierul Emil Boc, care a încercat să-l sfideze pe preşedintele Traian Băsescu şi să facă o remaniere soft. Îmbărbătat de votul zdrobitor-majoritar în favoarea schimbărilor în Cabinet, faţă de varianta demisiei întregului guvern, Boc s-a dus joi dimineaţa în faţa lui Băsescu cu o listă de remaniaţi din care lipseau numele grele, dar pe care apărea protejatul preşedintelui, ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu, scrie Gândul.

 

 

 

 

 

Premierul s-a ţinut tare până pe la prânz, când a aflat ce-i pregătea Băsescu, prin apropiaţii lui: cererea de demisie a întregului Cabinet şi, în caz contrar, câteva demisii din guvern, în frunte cu Elena Udrea. Boc a sperat până la începutul şedinţei Colegiului Director, când le-a prezentat colegilor varianta soft: remaniere cu Vlădescu, Şeitan de la Muncă şi Dumitru de la Agricultură. A fost semnalul pentru tabăra lui Băsescu. Rând pe rând, Cezar Preda, Sulfina Barbu, Anca Boagiu şi Raluca Turcan au cerut demisia Cabinetului. Părea că se creează un grup de presiune important. De altfel, Turcan a punctat: „Spuneţi-ne între ce şi ce trebuie să alegem, care sunt variantele. Vreţi să vedeţi dacă vă cerem demisia?”.

Adriean Videanu a încercat să-l salveze pe Boc, după o schemă exersată cu o jumătate de oră înainte de şedinţă în biroul Robertei Anastase: „Eu sunt dispus să demisionez din guvern, dacă asta va opri votul de demitere a guvernului”. Era prea puţin pentru contestatari. Lovitura decisivă a venit de la Elena Udrea. „Vă mulţumesc că mi-aţi acordat şansa de a fi ministru, dar nu mi-am propus să-mi apăr funcţia. În acest moment, este nevoie de schimbarea radicală a guvernului”. Cezar Preda a întărit şi el: Trebuie să schimbăm guvernul. Venim cu altă resursă şi atunci nu mai are rost nici moţiunea opoziţiei”, a spus şi Cezar Preda.

Au fost ore întregi de discuţii şi de lupte pe faţă între cele două tabere, iar cei care au cedat au fost cei din tabăra lui Boc. Premierul a plusat, anunţând că şi Radu Berceanu şi Gabi Sandu, de la Comunicaţii, i-au transmis înaintea şedinţei că sunt dispuşi să demisioneze. Berceanu a recunoscut că renunţă la mandat şi i-a tremurat glasul când a mulţumit partidului pentru că i-a dat posibilitatea să fie ministru şi om politic.

După şedinţă, apropiaţii preşedintelui se declarau convinşi că Băsescu nu va accepta lista lui Boc şi că va întoarce lucrurile şi va forţa demisia Cabinetului. Premierul urma să aibă joi seara sau vineri dimineaţa o nouă întâlnire cu şeful statului, deşi, la şedinţă, a pronunţat obsesiv propoziţia: „M-am consultat şi cu preşedintele”  www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.