Acasă Uncategorized Bucuresti: Trei sferturi dintre romani vor ca fostii colaboratori ai Securitatii sa...

Bucuresti: Trei sferturi dintre romani vor ca fostii colaboratori ai Securitatii sa fie demisi din functiile publice

DISTRIBUIȚI

94150 – 2309201075% dintre români consideră că cei care au colaborat cu Securitatea nu trebuie sa aibă funcţii publice sau dacă au o funcţie să fie demişi ori să îşi dea demisia,  42% cred că regimul comunist a fost ilegitim iar 41% spun că regimul comunist a fost „criminal”, arată un sondaj realizat de CSOP în colaborare cu IICCMER (Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilul Românesc). Sondajul a  fost realizat în perioada 27 august – 2 septembrie 2010, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.133 persoane, cu o eroare de  2,9%.

Măsurile luate împotriva celor care se dovedeşte că au colaborat cu Securitatea, potrivit  opiniei respondenţilor sunt de îngrădire a accesului în funcţiile publice. 27% consideră necesară  demiterea, 21% autodemiterea, 11% interdicţia, pentru o perioadă, de a candida în funcţii  publice, 16% condamnarea juridică pentru declaraţii false cu privire la colaborarea cu  Securitatea.

Puţin peste jumătate dintre cei chestionaţi consideră că este necesar un Muzeu Naţional al  Dictaturii Comuniste din România. La fel, puţin peste 50%  dintre respondenţi consideră că este  necesară o zi Naţională de Comemorare a Victimelor Regimului Comunist din România.

Conform sondajului CSOP, existenţa represiunii din perioada comunistă este confirmată  de jumătate din populaţie, în pofida viziunii pozitive asupra trecutului comunist.

Sondajul CSOP arată că 47% dintre români consideră comunismul o idee bună prost

aplicată, 27% o idee proastă iar 14%  o idee bună bine aplicată.

Trecutul comunist este văzut pozitiv prin comparaţie cu prezentul marcat de criza economică: 50% dintre cei chestionaţi afirmă că înainte de decembrie 1989 era mai bine în România, în vreme ce 23% consideră că era mai rău iar 14% consideră că era la fel.

Sondajul CSOP mai arată că, 25% dintre cei chestionaţi susţin că Nicolae Ceauşescu a făcut bine României iar 15% că a făcut rău ţării.

Existenţa unor traume colective  şi individuale pe întreaga durată a regimului comunist este sugerată de faptul că majoritatea respondenţilor se pronunţă în favoarea comemorării  şi memorializării intervalului istoric marcat de dictatura comunistă în România. Imaginea relativ pozitivă a unor lideri ca Nicolae Ceauşescu se explică prin faptul că populaţia nu a avut şi nu are decât un acces limitat la acele informaţii de natură să clarifice responsabilităţile oficialilor comunişti în deciziile care au dus la crimele şi abuzurile comise în perioada comunistă. Aşadar, se poate afirma că este datoria atât a instituţiilor statului cât  şi a mass-media din România să promoveze un tip de discurs complex, nuanţat  şi responsabil care să reflecte  şi să analizeze dilemele, provocările şi problemele presupuse de asumarea trecutului comunist. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.