Acasă Uncategorized Chisinau: Referendumul din Republica Moldova a fost invalidat din cauza prezentei reduse...

Chisinau: Referendumul din Republica Moldova a fost invalidat din cauza prezentei reduse la urne

DISTRIBUIȚI

93586 – 06092010 – Primul referendum constituţional din istoria Republicii Moldova, desfăşurat duminică, 5 septembrie, a eşuat, întrucât nu a întrunit numărul minim necesar de alegători – 33,3%, transmite Deca-press. Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la orele 10.00, rata prezenţei alegătorilor la urne a fost de 31,63 la sută, indice care nu este suficient pentru a considera referendumul valabil. Cele mai recente date, după numărarea a 90,72%, arată că 87,% au votat „pentru”, iar 12,5% – „contra”.

 

 

 

 

 

Moldovenii au fost chemaţi la urne în data de 5 septembrie pentru a spune dacă sunt de acord ca să fie modificată Constituţia astfel încât şeful statului să fie ales cu votul direct al electorilor şi nu al Parlamentului. Plebiscitul a fost iniţiat de Alianţa pentru Integrare Europeană, după ce au eşuat tentativele alegerii şefului statului, întrucât aceasta nu însuma numărul necesar de voturi în Parlament.

În cadrul scrutinului din 5 septembrie, în Republica Moldova, au fost deschise 2035 de secţii de votare în ţară şi 78 de secţii peste hotare. În listele electorale au fost incluşi 2,6 milioane de cetăţeni. Procesul electoral a fost monitorizat de circa 900 de observatori naţionali şi internaţionali. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.