Acasă Uncategorized Oslo: Tratat între România şi Regatul Norvegiei privind transferarea persoanelor condamnate

Oslo: Tratat între România şi Regatul Norvegiei privind transferarea persoanelor condamnate

DISTRIBUIȚI

94091 – 22092010 – Secretarul de Stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, şi ministrul Justiţiei din Regatul Norvegiei, Knut Storberget, au semnat, la Oslo, ”Tratatul între România şi Regatul Norvegiei privind transferarea persoanelor condamnate”. Cu acest prilej, cei doi demnitari au reafirmat dorinţa de intensificare a cooperării în materia aplicării legii şi administrării justiţiei, tratatul urmând să faciliteze reabilitarea socială, în mediul de origine, a persoanelor condamnate având cetăţenia uneia din cele două ţări. Alina Bica a subliniat responsabilitatea pe care şi-o asumă autorităţile române competente prin semnarea acestui tratat în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea infracţiunilor săvârşite de cetăţenii români în Regatul Norvegiei.

La rândul său, ministrul norvegian al Justiţiei şi Poliţiei, Knut Storberget, a precizat că, la momentul actual, din totalul de 1150 de cetăţeni străini aflaţi în închisorile norvegiene doar 59 sunt români, tratatul urmând să fie un model pe care autorităţile norvegiene intenţionează să-l propună şi altor state din UE.

Totodată, cu această ocazie a fost semnat şi un acord de cooperare între ministerele de justiţie din cele două ţări, care va avea rolul de a  crea cadrul juridic de bază pentru viitoarele proiecte comune româno – norvegiene în domeniul justiţiei. În plus, părţile au convenit să extindă cooperarea prin folosirea fondurilor Spaţiului Economic European (SEE) puse la dispoziţie de Regatul Norvegiei în ciclul 2010 – 2014 pentru modernizarea sistemului penitenciar din România.

După semnarea celor două instrumente juridice de cooperare, delegaţia română a vizitat Academia de formare a personalului din sistemul penitenciar norvegian precum şi penitenciarul Oslo, unde a întâlnit doi dintre cei şapte cetăţeni români deţinuţi în prezent acolo. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.