Acasă Uncategorized Strasbourg: Adina Valean critica dur, in plenul de la Strasbourg, lipsa de...

Strasbourg: Adina Valean critica dur, in plenul de la Strasbourg, lipsa de transparenta a politicilor energetice in Romania

DISTRIBUIȚI

94085 – 21092010 – Vicepreşedinta liberalilor europeni, Adina Vălean, a criticat, marţi, în termeni duri, lipsa de transparenţă a politicilor energetice din România, într-un discurs rostit în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg. Adina Vălean, unul dintre responsabilii ALDE pentru sectorul energiei şi raportor din umbră pentru documentul care reglementează securitatea aprovizionării cu gaze naturale, a subliniat că politica energetică românească se află în mâinile unui grup restrâns de persoane.

„Cel mai dificil lucru pentru un politician este să admită că politica trebuie să se retragă  din sectorul energetic. Eu o spun cu voce tare! În fiecare zi auzim despre contracte ambigue, despre negocieri purtate în spatele uşilor închise, despre monopoluri şi aranjamente politice. În România, pârghiile decizionale în politica energetică se află concentrate în mâinile câtorva persoane din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, condus de preşedintele Traian Băsescu. Responsabilitate? Nu pentru cetăţenii României! Democraţie? Nu pentru cetăţenii României! Însă consecinţele acestei politici se răsfrâng asupra românilor atunci când primesc, la fiecare sfârşit de an, facturile la energie!”.

Adina Vălean a salutat votul asupra acestui raport promovat în procedură accelerată, dar a atras atenţia că Europa trebuie să se îndrepte serios către diversificarea rutelor de aprovizionare cu energie pentru a elimina vulnerabilităţile actuale.

„Fiecare iarnă ne reaminteşte de dependenţa Europei de Rusia, Ucraina şi alte state atunci când vine vorba despre aprovizionarea cu gaz natural. Securitatea aprovizionării cu energie a devenit o prioritate binevenită pentru Uniunea Europeană. Legislaţia pe care o votăm, astăzi, este un pas important înspre reducerea vulnerabilităţilor Europei, către siguranţa pe care trebuie să le-o dăm cetăţenilor noştri că alimentarea cu gaz nu va fi întreruptă ori de câte ori apar probleme, către preţuri rezonabile şi solidaritate. Trebuie să facem chiar mai mult: să continuăm diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare!”

Eurodeputaţii au votat, marţi, raportul privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale în procedură accelerată la prima citire, după ce documentul a trecut de comisia de specialitate în iulie, în urma negocierilor intense între legislativ şi consiliu. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.