Acasă Uncategorized Bucuresti: Aparent linistit, Congresul PSD ascunte, totuși, rivalitati tacite –

Bucuresti: Aparent linistit, Congresul PSD ascunte, totuși, rivalitati tacite –

DISTRIBUIȚI

94905 – 17102010 – Social-democrații au adoptat sâmbătă, la București,o serie de modificări la statutul partidului, principal prevedere alegerea președintelui prin votul tuturor membrilor, în mod asemănător desemnării candidatului PSD la alegerile prezidenţiale. Această modalitate va fi aplicată la alegerile de la următorul congres ordinar, din 2014. La acest tip de scrutin vor participa şi simpatizanţii partidului. Desemnarea unui lider de partid printr-un asemenea scrutin intern este prima de acest gen din România, procedura fiind uzitată de

 partidele din

Statele Unite ale Americii. Cei aproximativ 5.000 de participanți la congresul PSD au mai decis creşterea numărului de vicepreşedinţi de la 15 la 18, precum și programul de guvernare – ”România corectă, România socială” – pe care îl propun în cazul în care vor prelua guvernarea. Una dintre prevederile programului de guvernare social-democrat se referă la impozitarea diferenţiată, cu un prag maxim de 35%.

Alegerile din interiorul PSD vor fi organizate după o serie de norme, care vor fi integrate de secretariatul general al partidului într-un Regulament de organizare a alegerilor, iar rezultatele alegerilor pentru preşedintele PSD şi pentru candidatul la alegerile prezidenţale vor fi validate de Congresul partidului. Preşedintele partidului poate fi revocat, înainte de alegerile la termen, tot prin votul tuturor membrilor PSD.

Programul de guvernare pe care social-democrații îl consider ”unn angajament” cu românii, cuprinde 100 de soluţii, grupate în măsuri care vor fi aplicate în prima zi, în prima lună, în primul an de la instalarea la guvernare. Pentru prima zi de guvernare, PSD se angajează la aplicarea a şase măsuri: revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior diminuării cu 25%, anularea noilor metode de recalculare a pensiilor militarilor prin blocarea aplicării legii unitare a pensiilor, anularea impozitării pensiilor mici, îngheţarea cheltuielilor materiale la utilităţi şi medicamente şi plafonarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii la 50% faţă de anul trecut, eliminarea obligaţiei de plată a contribuţiilor sociale pentru persoanele angajate cu drepturi de autor, respectiv începerea auditului financiar al guvernului Boc.

Pentru prima lună de guvernare, PSD propune creşterea salariului minim la 750-800 lei, scăderea CAS la angajator cu 3%, deblocarea posturilor din sănătate, îngheţarea pentru un an a preţului la energia furnizată populaţiei.

PSD se angajează, pentru primul an de guvernare, să reintroducă sistemul diferenţiat de impozitare, pentru care propune două variante de lucru.

În acelaşi program, PSD susţine păstrarea impozitului pe profit la 16%, cu scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. În ceea ce priveşte TVA, PSD propune majorarea în cazul produselor de lux şi scăderea până la 5% pentru alimentele de bază.

O altă măsură pe care PSD afirmă că o va lua la guvernare este impozitarea proprietăţilor de lux şi a proprietăţilor multiple. 

De asemenea, PSD se angajează la depolitizarea administraţiei, eliminarea influenţei politice în numirile făcute în Justiţie, reducerea evaziunii fiscale, îndreptarea luptei anticorupţie, plata integrală a subvenţiilor în agricultură, compensarea medicamentelor cu 90% pentru pensiile sub 1.000 lei.

PSD se obligă să nu colaboreze cu partide din arcul guvernamental. Așa cum au decis și democrații cu câțiva ani în urmă, înainte de preluarea guvernării, reprezentanții PSD au votat o rezoluţie prin care se obligă să nu colaboreze ”în nici o formă cu cei care guvernează acum ţara”. Dacă la vremea respectivă, clamarea unui asemenea demers a indus în rândul electoratului impresia de verticalitate, hotărâre și dreptate, ulterior s-a dovedit o decizie păguboasă, pentru că după preluarea puterii PDL a avut nevoie de voturile social-democraților pentru a forma guvernul. Iar pentru asta a trebuit să găsească mptivații plauzibile și să modifice statutul partidului pentru a nu părea că-și încalcă propriile principii.

În afara liderlor partoidului, printre personalitățile care s-au adresat de la tribuna Congresului PSD, s-au numărat lideri ai partidelor din opoziție, reprezentanți ai sindicatelor, dar și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, un fost fruntaș social-democrat. Apariția lui Oprescu la Congresul PSD l-a nemulțumit pe președintele organizației de București, Marian Vanghelie, lucru pe care, potrivit unor surse, i l-ar fi reproșat direct președintelui Voctor Ponta. Chiar dacă apariția sa la congresul PSD a stârnit rumoare și nedumerire, Oprescu, care s-a adresat congresului ca un fost coleg și ca un prieten”, a ținut să sublinieze public că nu intenționează să revină în partid, dar că apreciază angajamentul social-democrat de a renunța la numirile pe criteria politice din administrație.

Un alt moment peste care actualii lideri ai formațiunii au încercat să treacă fără a-l sublinia pentru a nu-l amplifica a fost apariția, cu oarecare întârziere a fostului președinte Mircea Geoană și absența acestuia de la tribună. Chiar și Mircea Geoană a încercat să minimizeze acest fapt, însă intervențiile sale la posturile de televiziune nu au reușit să estompeze impresia de marginalizare la care este supus Geoană în interiorul formațiunii. Surse din interiorul PSD susțin că gestul lui Mircea geoană de a se adresa cu o zi înaintea Congresului, prin intermediul unei scrisori adresată organizațiilor județene, a avut darul de a-l enerva pe Victor Ponta. Chiar dacă reuniunea social-democraților a fost caracterizată drept cel mai liniștit congres de după 1989 al unei formațiuni politice, apele liniștite par să ascundă, încă rivalitățile interne din PSD.  www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.