Acasă Uncategorized Bucuresti: Comisie senatoriala de ancheta pentru cazul Daimler

Bucuresti: Comisie senatoriala de ancheta pentru cazul Daimler

DISTRIBUIȚI

94758 – 12102010 – Biroul Permanent al Senatului a adoptat în şedinţa de marţi, propunerea senatorului Dan Voiculescu privind înfiinţarea unei Comisii speciale de anchetă referitoare la legalitatea tranzacţiilor încheiate între autorităţile publice din România şi concernul Daimler AG.

În perioada 2007-2008, sub mandatul lui Adriean Videanu, Primăria Generală Bucureşti a achiziţionat 1.000 de autobuze Mercedes.

În urma sancţionării Concernul Daimler AG de către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite pentru practici comerciale ilegale – în special, pentru oferirea de mită unor oficiali guvernamentali din mai multe state europene – senatorul Voiculescu a solicitat Departamentului de Justiţie al SUA să transmită dacă, în urma anchetei desfăşurate, au descoperit date incriminatorii referitoare la tranzacţiile desfăşurate de Concernul Daimler AG în România. Răspunzând acestei solicitării, Gary G. Grindler, procuror general adjunct al SUA, cel care a condus ancheta în cazul Daimler, a comunicat că, în conformitate cu Tratatul Romania-SUA privind asistenta judiciara in materie penala, vor colabora deschis cu partea română. Însă, pentru a putea furniza eventuale informaţii, mărturii, declaraţii, documente, înregistrări, este necesară o solicitare oficială din partea Ministerului Justiţiei din România. Sesizat în acest sens de senatorul Voiculescu, ministrul Justiţiei a răspuns că pentru o solicita informaţii partenerilor americani se impune o cerere oficială din partea Laurei Codruţa Kövesi, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deşi a fost sesizată şi de senatorul Dan Voiculescu şi de ministrul Justiţiei, procurorul general a ignorat complet acest subiect, susţine senatorul conservator.

În consecinţă senatorul Dan Voiculescu, cu sprijinul a 47 de senatori PSD şi PNL, a solicitat Biroului Permanent înfiinţarea unei Comisii speciale de anchetă. Propunerea, adoptată în Biroul Permanent, va fi supusă votului plenului Senatului miercuri, 13 octombrie 2010.

În acest context, senatorul Dan Voiculescu a declarat: “Cred că suntem toţi interesaţi să aflăm dacă şi în România s-a oferit şi s-a primit mită într-o tranzacţie estimată la 200 de milioane de euro. În multe state europene această mită a fost deja dovedită. Le mulţumesc colegilor din PSD şi PNL pentru sprijinul decisiv acordat şi am speranţa că mâine, în plen, şi senatorii PDL, UDMR şi independenţi vor vota pentru înfiinţarea Comisiei. Orice altă atitudine ar fi o formă de a bloca aflarea adevărului şi ar genera grave suspiciuni instituţionale.” www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.