Acasă Uncategorized Bucuresti: Functionarii romani isi consolideaza capacitatea de a utiliza franceza in dezbaterile...

Bucuresti: Functionarii romani isi consolideaza capacitatea de a utiliza franceza in dezbaterile si negocierile cu institutiile europene

DISTRIBUIȚI

94730 – 11102010 – Seminarului tematic „Tratatul de la Lisabona”, deschis luni la sediul Institutului Diplomatic Român, are ca obiectiv creşterea nivelului de cunoaştere a elementelor de inovaţie instituţională introduse prin Tratatul de la Lisabona.

Seminarul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi cu Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti şi se înscrie în suita acţiunilor aferente „Planului multianual de formare în franceză a funcţionarilor publici care gestionează dosare europene”.

Manifestarea este cea de-a treia de acest tip organizată de MAE în 2010 şi cea de-a cincea din ciclul de seminarii tematice francofone programate în cursul acestui an şi contribuie la consolidarea capacităţii funcţionarilor publici români de a utiliza limba franceză în cadrul dezbaterilor şi negocierilor din instituţiile europene. La actuala sesiune a seminarului, care se desfăşoară în perioada 11-13 octombrie 2010, participă 25 de cursanţi provenind de la Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Finanţelor Publice.

România beneficiază, din anul 2004, de “Planul multianual de formare în franceză a funcţionarilor publici care gestionează dosare europene”, în baza memorandum-urilor de înţelegere încheiate cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Franţa, Delegaţia Wallonie Bruxelles şi Marele Ducat al Luxemburgului.

Proiectul se derulează în cadrul programului OIF „Franceza în Uniunea Europeană” şi este centrat pe două componente: cursuri de limbă franceză structurate pe niveluri de cunoaştere şi seminarii cu privire la teme de interes european, desfăşurate în franceză.

Scopul general al programului vizează întărirea statutului limbii franceze de limbă oficială şi de lucru în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale, ca factor de promovare a multilingvismului şi diversităţii culturale în Europa şi în lume. Aceste obiective asumate de statele membre OIF sunt reflectate în vademecum-ul privind utilizarea preferenţială a limbii franceze în organizaţiile internaţionale, adoptat în 2006, cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la Bucureşti. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.