Acasă Uncategorized Bucuresti: Ministerul Justitiei cere CSM sa suspende aplicarea programului de normare a...

Bucuresti: Ministerul Justitiei cere CSM sa suspende aplicarea programului de normare a muncii judecatorilor

DISTRIBUIȚI

94975 – 19102010 – Ministerul Justiţiei, a înaintat vineri, 15 octombrie, o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii prin care reiterează solicitarea de suspendare a aplicării „Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe în anul 2010”, informează un comunicat al ministerului.

“Programul prezintă disfuncţionalităţi. Continuarea aplicării acestuia în instanţe continuă cu consecinţe grave în ceea ce priveşte respectarea obligaţiei de a asigura soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

În anumite instanţe care au aplicat strict Hotărârea CSM numărul 2119 din 03.12.2009, a intervenit acordarea unor termene la intervale foarte lungi, ajungându-se pentru prima dată la situaţia în care pentru dosarele nou intrate în sistem primul termen să fie stabilit la 6-8 luni de la data înregistrării. Mai mult, în ultima perioadă, prin aplicarea acestui Program, primul termen a ajuns să fie stabilit, în anumite cazuri, la 11-14 luni de la data înregistrării dosarelor.(…)

 Poziţia Ministerului Justiţiei este susţinută şi de concluziile la care au ajuns experţii străini care au analizat acest Program şi proiectele subsecvente derulate de CSM (ex. proiectul privind evaluarea sistemului judiciar – în curs de derulare) şi au stabilit că hotărârea CSM de a norma munca judecătorilor nu va produce efectele scontate, întrucât reuşita procesului de normare a muncii este condiţionată de cunoaşterea prealabilă a duratei medii de soluţionare a proceselor în funcţie de categoria din care fac parte. Un astfel de proiect a fost iniţiat de CSM în luna mai 2006, însă fără un rezultat concret. De asemenea, experţii au avertizat că normarea muncii, în mod paradoxal, nu este recomandată în instanţele de judecată deja supraaglomerate, caz în care s-ar impune în prealabil analiza volumului de activitate (după criterii ştiinţifice) în vederea identificării cauzelor obiective şi subiective care afectează acest volum, demersuri de competenţa CSM, iar, mai apoi, aplicarea unor politici de redistribuire a personalului de către CSM, după criterii pertinente, pe orizontala şi verticala sistemului, după caz, având în vedere că în sistemul judiciar există locuri vacante.

În ciuda seriilor de observaţii şi recomandării de suspendare a aplicării Programului pe care le-am transmis, Ministerul Justiţiei constată că programul pilot în discuţie este aplicat, în principal, la instanţele supra-aglomerate ca volum de activitate, de ex. Curtea de Apel Bucureşti”, se spune în comunicatul ministerului. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.