Acasă Uncategorized Bucuresti: Mircea Geoana a cerut includerea Bucurestiului in campania Comisiei Europene din...

Bucuresti: Mircea Geoana a cerut includerea Bucurestiului in campania Comisiei Europene din cadrul Anului European de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale

DISTRIBUIȚI

94828 – 14102010 – Presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, a avut  o intrevedere cu Laszlo Andor, Comisarul European pentru Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune. Temele discutiilor au fost coordonarea eforturilor intre institutiile nationale  si cele europene pentru depasirea dificultatilor cu care Romania se confrunta in special in domeniul social, sistemul de pensii din Romania si Europa, migratia fortei de munca si masurile necesare la nivel romanesc si european

 

 

 

 

 

 

 pentru integrarea comunitatii Rroma. Mircea Geoana a cerut includerea Bucurestiului in campania Comisiei Europene din cadrul Anului European de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale.

            Referindu-se la situatia critica cu care se confrunta Romania si societatea romaneasca, Mircea Geoana identificat drept principala problema lipsa capacitatii administrative, fapt care genereaza neincredere in institutiile publice. “Slabiciunile structurale care caracterizeaza administratia statului roman se reflecta in incapacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene atat de necesare dezvoltarii economice si politicilor care vizeaza coeziunea sociala,” a afirmat Mircea Geoana in legatura cu acest subiect. Presedintele Senatului a sustinut ca este necesar ca o proportie mai mare a Fondului Social European sa fie alocat sprijinirii lucratorilor romani din strainatate si sprijinirii luptei impotriva saraciei si a excluziunii sociale din Romania.

În acest context, Mircea Geoana si Laszlo Andor au discutat si despre rata deosebit de mica de absorbtie a fondurilor europene, de aproximativ 1%. “Concluzia ingrijoratoare este ca situatia in care se afla tara noastra in privinta aborbitiei de fonduri structurale risca sa puna Romania intr-o pozitie dezavantajoasa nu doar acum, dar si in cadrul negocierilor pentru viitoarea Perspectiva Financiara Europeana 2013-2020”, a declarat oficialul roman.

Cei doi au discutat si despre  maniera controversata in care se trateaza dificultatile sistemului de pensii in Romania si lipsa unei dezbateri autentice cu privire la perspectivele pe termen lung. Comisarul Andor a solicitat o contributie romaneasca mai consistenta la dezbaterea europeana legata de viitorul sistemelor de pensii, pentru ca modelul economic si social european sa reflecte si sa includa aspectele specifice ale realitatilor din Romania. In conditiile in care discutiile dintre sistemul de pensii s-au discutat in cadrul mai larg cuprins de Cartea Verde a sistemului european de pensii, una dintre concluziile care s-a desprins a fost necesitatea ca fiecare stat sa gaseasca solutii specifice conditiilor proprii. In cazul Romaniei, problema varstei de pensionare sau modul de calculare a punctului de pensie nu trebuie sa reprezinte singurele modalitati de rezolvare a sustenabilitatii pe termen mediu al sistemului. Trebuie puse in dezbatere si limitarea pensionarilor anticipate, lupta impotriva muncii la negru, gasirea de solutii pentru contributiile la sistemul de pensii pentru lucratorii romani din strainatate, relansarea economica si crearea de locuri de munca mai bine platite.

In cadrul intalnirii, Mircea Geoana si-a exprimat preocuparea fata de intentiile guvernului de a modifica legea salarizarii unitare cu scopul de a permanentiza masurile temporare de austeritate de scadere cu 25%, prin introducerea lor in lege.

Fata nevazuta a migratiei fortei de munca, problemele romanilor care lucreaza in alte tari dar si dificultatile pietei interne afectata de plecarea fortei de munca, cu precadere a specialiştilor din sanatate, au avut loc central in schimbul de opinii dintre cei doi lideri. Mircea Geoana si comisarul Andor au cazut de acord asupra faptului ca reglementarile  comune si bugetul european ar trebui sa tina cont de specificul noilor state membre ale Uniunii Europene. Interesul acestora trebuie luat in considerare in elaborarea legislatiei pentru a evita efectele negative si accentuarea dezechilibrelor existente. „Mentinerea politicilor de coeziune in viitoarea perspectiva bugetara este absolut necesara pentru reducerea diferentelor dintre Romania si statele mai dezvoltate dar si pentru reducerea decalajelor interne de dezvoltare”, a afirmat Mircea Geoana.

In legatura cu dezbaterea europeana despre problematica comunitatii Rroma, Mircea Geoana a atras atentia asupra necesitatii unei abordari active si serioase la nivel european. „Pentru ca politicile de incluziune a comunitatilor mai vulnerabile sa fie eficiente este nevoie de masuri de integrare a acestor categorii sociale pe piata de munca”, a concluzionat Mircea Geoană. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.