Acasă Uncategorized Bucuresti: Mircea Geoana ii cere lui Traian Basescu sa retragă din Parlament...

Bucuresti: Mircea Geoana ii cere lui Traian Basescu sa retragă din Parlament Strategia Nationala de Aparare

DISTRIBUIȚI

95039 – 20102010 – Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, i-a trimis miercuri o scrisoare preşedintelui României, Traian Băsescu, prin care îi solicită şefului statului să retragă din Parlament Strategia Naţională de Apărare şi să o modifice, în sensul eliminării menţiunii despre mass-media din cadrul capitolului Vulnerabilităţi. Scrisoarea preşedintelui Senatului vine după ce trei dintre liderii celor mai importante grupuri parlamentare din Parlamentul European au adresat o scrisoare preşedinţilor celor două camere

 

 

 

 

 

 

 ale Parlamentului României şi liderilor grupurilor parlamentare, atrăgând atenţia asupra faptului că adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare în forma sa iniţială ar contraveni tratatelor şi convenţiilor care stau la fundamentul Uniunii Europene. „Doresc să vă atrag atenţia în mod deosebit asupra paragrafului în care semnatarii susţin că menţionarea presei în cadrul capitolului Vulnerabilităţi «reprezintă nu doar un act nedemocratic, ci şi o încălcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a art. 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene»”, se arată în documentul menţionat.

De asemenea, preşedintele Senatului susţine că este datoria liderilor politici să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a împiedica pierderea credibilităţii României în faţa partenerilor săi europeni.

Mircea Geoană mai atrage atenţia asupra faptului că în acest moment toate semnalele internaţionale şi interne converg înspre respingerea menţiunii referitoare la mass-media în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare. Acest lucru reiese şi din dezbaterile care au avut loc în cadrul Comisiilor de apărare ale Parlamentului, unde opinia majoritară a fost că prevederile legate de presă ar trebui eliminate din document.

„Chiar dacă majoritatea din arcul guvernamental ar reuşi să se impună în Parlament şi ar adopta Strategia Naţională de Apărare, este cât se poate de clar că acest document nu este acceptat, în forma sa iniţială, de către o bună parte din societatea românească şi de către comunitatea internaţională. Cred că este nevoie de un acord cât mai larg în ceea ce priveşte conţinutul acestei Strategii de o importanţă crucială pentru buna funcţionare a statului român”, mai afirmă Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului argumentează că decizia şefului statului de a retrage din Parlament Strategia Naţională de Apărare ar reprezenta un semnal deosebit de important pentru partenerii europeni ai României şi ar fi un prim pas pentru consolidarea încrederii de care se bucura ţara noastră, în timp ce, pe plan intern, o asemenea decizie ar fi un bun început pentru reclădirea dialogului şi a consensului naţional. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.