Acasă Uncategorized Bucuresti: Simulator pentru determinarea parametrilor optimi in containerele de transport pentru animale...

Bucuresti: Simulator pentru determinarea parametrilor optimi in containerele de transport pentru animale acvatice

DISTRIBUIȚI

94950 – 18102010 – Având în vedere că un factor esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea mediului acvatic în timpul transportului este reprezentat de calitatea apei, mai exact de cantitatea de oxigen dizolvat, de temperatura şi pH-ul apei şi de densitatea optimă a animalelor transportate, ICPE-CA a venit în întâmpinarea acestor cerinţe, realizând „Simulatorul pentru determinarea parametrilor optimi ai containerelor de transport pentru animale acvatice”.

Astfel, ICPE-CA a dezvoltat în cadrul unui proiect nucleu o instalaţie de determinare a parametrilor optimi ai containerelor de transport animale acvatice, în special peşti vii, destinată corelării dintre densitatea şi cantitatea de material biologic, nivelul de aerare al apei, volumul containerului de transport şi caracteristicile aeratorului.  Această instalaţie simulează un container de transport peşti vii, fiind dotată cu aparatura de măsură şi control necesară determinării următorilor parametri: oxigen dizolvat, temperatură, debit şi presiune de aer.

            Aerarea apei este asigurată de un nou tip de generator de bule, realizat prin microprelucrare mecanică pe centru cu comandă numerică, constând dintr-o placă circulară cu orificii echidistante, care elimină deficienţele privind aerarea  containerelor de transport clasice, echipate cu  ţevi cu orificii. Alternativele clasice prezintă deseori o funcţionare defectuoasă, datorită alimentării cu aer printr-un capăt al ţevii şi nedimensionării sistemului de aerare în ceea ce priveşte variaţia presiunii de-a lungul dispozitivului.

            Concepţia inovativă a generatorului de bule prezintă avantajul că maximizează transferul de oxigen prin utilizarea optimă a suprafeţei de lucru şi reduce consumul de energie necesar asigurării condiţiilor de aerare pentru transportul peştilor vii.

            Instalaţia rezultată permite dimensionarea containerelor de transport animale acvatice, respectiv a sistemului de aerare pentru diferite efective şi densităţi de material biologic, aflate în diferite stadii de dezvoltare, care necesită condiţii de viaţă adaptate speciei. 

            Abordările institutului din perspectiva protecţiei mediului şi a ecosistemelor acvatice se înscriu cerinţelor politicii la nivel european, cât şi ghidurilor pentru transportul  animalelor vii şi nu în ultimul rând,  manualelor elaborate de către instituţiile internaţionale de profil.

Pentru rezultatele inovative obţinute în cadrul proiectului,  cercetătorii din cadrul ICPE-CA au depus  cerere pentru obţinerea brevetului de invenţie, iar în viitorul apropiat se intenţionează omologarea instalaţiei. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.