Acasă Uncategorized Bucuresti: Teme fierbinti pe agenda consultarilor de la Cotroceni

Bucuresti: Teme fierbinti pe agenda consultarilor de la Cotroceni

DISTRIBUIȚI

94706 – 11102010 – Preşedintele Traian Băsescu discută, astăzi, la Cotroceni, doar cu reprezentanţii puterii, după ce PNL i-a refuzat invitaţia la consultări, iar PSD, a decis în această dimineaţă acelaşi lucru.

Printre temele întâlnirii se află bugetul pe 2011, dar şi legile pensiilor, a educaţiei şi a accelerării proceselor juridice.

Discuţiile vor viza priorităţile legislative care aşteaptă votul Parlamentului. Două puncte importante ale discuţiei vor fi legea salarizării, care trezeşte nemulţumirea sindicatelor, şi legea educaţiei, aflată de luni de zile în dezbateri la Senat. De altfel, conducerea PDL i-a mandatat pe 4 octombrie pe premierul Emil Boc şi pe liderii grupurilor parlamentare să grăbească adoptarea în Parlament a celor două acte normative. Parlamentul a primit atunci şi o dată limită, de zece zile, până la care ar trebui să adopte cele două legi, în caz contrar, Guvernul ar urma să-şu asume răspunderea.

Legea pensiilor, care a declanşat un adevărat război între partidele de guvernământ şi cele ale opoziţiei, va fi un alt punct de discuţii la consultările de astăzi. Actul normativ va reintra în dezbaterea parlamentară, după ce săpătămâna trecută preşedintele Traian Băsescu a decis să nu promulge legea, fiind nemulţumit de egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, din 2030. Preşedintele a cerut scăderea vârstei de pensionare la femei la 63 de ani.  Aceeaşi lege ridică şi alte probleme: în instanţele din ţară beneficiarii legilor speciale şi ai “pensiilor nesimţite cum le numesc guvernanţii, dau în judecată statul şi a-şi recâştiga privilegiile, după ce Guvernul a decis recalcularea acestor venituri.

Tot pe ordinea de zi a consultărilor de astăzi se află şi proiectul de lege privind accelerarea proceselor în justiţie, o altă prioritate a Guvernului, aflată în dezbatere la Camera Deputaţilor. Deputaţii jurişti ar fi trebuit să dezbată în comisie acest punct săptămâna trecută, marţi şi miercuri, însă şedinţa nu a întrunit cvorum pentru a avea loc. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.