Acasă Uncategorized Cluj Napoca: Bolnavii de cancer, tratati cu echipamente de ultimă generaţie

Cluj Napoca: Bolnavii de cancer, tratati cu echipamente de ultimă generaţie

DISTRIBUIȚI

94888 – 15102010 –  Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri la Institutul Oncologic „I. Chiricuţă” din Cluj -Napoca, o linie nouă de radiologie. Linia de radiologie este completă şi cuprinde pe lângă acceleratorul de particule, un computer tomograf-simulator, sistem computerizat de planificare a tratamentului, sisteme complete de imobilizare a pacientului, precum şi un sistem informaţional pe suport electronic care integrează toate activităţile clinice şi administrative.

“Avem aici la Cluj, dar si în alte locuri din ţară, oameni inimoşi care lucrează zi de zi pentru pacienti si care fac treabă bună” – a declarat ministrul Sănătăţii cu ocazia inaugurării.

Ministrul a subliniat experienţa institutului în ceea ce priveşte dezvoltarea programelor naţionale de screening pentru diferite tipuri de cancer. Cseke Attila a mai spus că MS încearcă să identifice fondurile necesare pentru extinderea programului de screening de cancer de col uterin, bazat pe programul pilot desfăşurat în mai multe judeţe de către Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Investiţia are o valoare de aproximativ 12 milioane de lei şi s-a realizat din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Lanţul de echipamente din institutul clujean este  în acest moment cel mai performant din ţară.

În departamentul de radioterapie al Institutului Oncologic din Cluj Napoca sunt trataţi cu radioterapie externă peste 2.000 de pacienţi pe an. Radioterapia este unul dintre cele mai eficiente şi puţin costisitoare tratamente utilizate în oncologie, cu rezultate din ce în ce mai apreciate pe plan mondial, mai cu seamă datorită progreselor tehnice care au apărut în ceea ce priveşte aparatura de ultimă oră. Mai mult de două treimi din pacienţii cu cancer au nevoie la un anumit moment în evoluţia bolii, de radioterapie, mulţi în scop curativ, dar şi paliativ sau simptomatic.

Ministrul Sănătăţii a declarat că anul viitor vor fi dezvoltate cu prioritate programele de oncologie şi terapie intensiva, având în vedere incidenţa crescută pentru această patologie, dar şi necesitatea reabilitării secţiilor de terapie intensivă. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.