Acasă Uncategorized Germania se simte obligate sa solutioneze conflictul din Transnistria

Germania se simte obligate sa solutioneze conflictul din Transnistria

DISTRIBUIȚI

94918 – 17102010

– Soarta republicii nerecunoscute transnistrene va fi decisă pe 17 – 18 octombrie, în cadrul reuniunii dintre Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi Dmitri Medvedev, anunţă Unimedia. “Uniunea Europeană intenţionează să abordeze serios conflictul îngheţat din Transnistria,” a declarat directorul Centrului Berthold Beitz de pe lângă Consiliul German pentru Relaţii Externe, Alexander Rahr.

 

 

 

“Merkel și Sarkozy vor propune Rusiei să cedeze Transnistria Uniunii Europene, promiţând totodată Republicii Moldova deblocarea drumului spre UE în viitorul apropiat,” a mai declarat Rahr.

Iniţiativa germano-franceză îşi propune ferm să rezolve conflictul transnistrean, faptul care va aduce mai multă stabilitate Europei la Est.

Potrivit analistului german, Rusiei i se va propune un nou mecanism, și anume crearea Consiliului UE-Rusia, care se va desfășura în paralel cu Consiliul NATO-Rusia. Această inovaţie este avantajoasă pentru Rusia, deoarece în cadrul Consiliului UE-Rusia vor fi create condiţiile propice pentru un dialog productiv între Rusia şi Europa pe probleme de securitate europene.

Rahr consideră că problema transnistreană nu va fi rezolvată în modul în care și-o dorește Europa. Rusia va fi împotriva unei soluţii europene, în primul rând din cauza factorului românesc. Factorul românesc este cu mult mai serios decât se pare europenilor. Rusia, de asemenea, o înţelege şi nu dorește în Europa crearea României Mari. Rusia ar putea accepta divizarea Moldovei, în urma căreia Transnistria s-ar uni cu Ucraina. UE este, de asemenea, împotriva unirii Republicii Moldova şi României. Europenii nu-și doresc să creeze pe teritoriul său, un stat naţional puternic. Dar UE consideră că, pentru a preveni unirea Republicii Moldova cu România, este necesară consolidarea statului moldovenesc.

Germania se simte obligată să soluționeze acest conflict, deoarece perioada mișcărilor lente în această direcție a trecut. Moldova, spre deosebire de Georgia, Azerbaidjan sau Armenia, se află pe continentul european. Prin urmare, europenii sunt mult mai puţin îngrijoraţi de conflictele din Caucaz, decât de conflictul din Transnistria. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.