Acasă Uncategorized Madrid: Limba romana, predata in 200 de scoli spaniole

Madrid: Limba romana, predata in 200 de scoli spaniole

DISTRIBUIȚI

94817 – 14102010 – Cursul de Limba, Cultura si Civilizatie Romaneasca va fi predat in Spania si in acest an scolar in aproximativ 200 de scoli spaniole, in opt comunitati autonome, de cei 36 de profesori romani acreditati de Institutul Limbii Romane, transmite Romanian Global News, preluata de Prompt Media.

În urma repartitiei din 27 august, cursurile se desfasoara in Andalucia – 3 grupe de elevi in 3 colegii din localitatea Roquetas del Mar, Aragon – 31 de grupe in 23 de colegii din 5 localitati, Castilla La Mancha – 64 de grupe

 

 

 

 

 in 53 de colegii din 25 de localitati, Catalunya – 18 grupe in 16 colegii din 7 localitati, La Rioja – 6 grupe in 5 colegii din 2 localitati, Comunitatea Madrid- 75 de grupe in 55 de colegii din 17 localitati, Murcia – 3 grupe la un colegiu din localitatea Lorca, Comunitatea Valenciana – 26 de grupe in 17 colegii din 3 localitati.

Fiecare grupa contine, in medie, 20 elevi, dar nu mai putin de 15 si nu mai mult de 25. Cursurile se desfasoara in aproape 200 de colegii din Spania si, in functie de fiecare comunitate si scoala, ar fi trebuit sa inceapa in jurul datei de 4 octombrie. Totusi, exista inca multe localitati si colegii in care orele de limba romana nu au inceput nici acum din cauza lipsei sau intarzierii in comunicarea dintre partea romana si cea spaniola.

Dintre profesorii care predau anul acesta in Spania, 32 au facut parte din colectivul didactic si anul trecut si au prioritate nu doar la pastrarea propriilor grupe, ci si la alegerea altor grupe pana la un total de maximum noua (72 de ore de predare pe saptamana), in detrimentul unora dintre colegii care au sustinut examenul de selectie anul acesta si care, desi au fost declarati admisi cu punctaj mare, nu mai au posturi. Este posibil ca, pe parcursul anului scolar, numarul profesorilor care predau sa creasca, odata cu formarea unor alte noi grupe de elevi.

Incepand cu anul scolar 2007 – 2008, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Institutul Limbii Romane au lansat Proiectul privind predarea cursului de Limba, cultura si civilizatie romaneasca in unitati de invatamant din state membre ale Uniunii Europene. Proiectul este desfasurat in prezent in Spania, Italia si Belgia. Cursul de Limba, cultura si civilizatie romaneasca, in format de doua ore pe saptamana, cu profesori romani, este predat in scolile din Spania ca activitate extrascolara.

Programa de studiu este structurata pe trei niveluri de studiu: invatamant primar, gimnazial si liceal. Cursul poate fi urmat de orice elev, indiferent de nationalitate. La finalul fiecarui an de curs, elevii primesc diplome si atestate de la Ministerul Educatiei din Romania. Pe baza acestor atestate, li se vor echivala cunostintele de limba romana, istorie si geografie la intoarcerea in scolile din Romania, copiii nefiind nevoiti sa mai dea alte diferente.

Plata profesorilor, suporturile de curs si unele dintre materialele didactice sunt asigurate de Institutul Limbii Romane, partea spaniola fiind cea care pune la dispozitia profesorilor salile de curs si care permite cadrelor didactice sa interactioneze cu elevii si cu parintii acestora. Cadrele didactice care predau acest curs sunt remunerate cu suma de 30,5 euro brut pe ora. Astfel, un profesor care are are noua grupe, acoperind maximum de ore posibil, va castiga in jur de 2.200 de euro brut pe luna, in timp ce unul care are doar o grupa va primi aproximativ 250 de euro brut pe luna.

Nu se incheie contracte de munca, ci doar contracte de colaborare cu Institutul Limbii Romane pentru plata cu ora, ceea ce inseamna ca anii de predare in Spania nu sunt considerati vechime in cartea de munca din Romania a profesorului. O alta conditie obligatorie este ca profesorii sa fie rezidenti in Spania. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.