Acasă Uncategorized Montreaux: Romania la Sommet-ul Francofoniei de la Montreaux

Montreaux: Romania la Sommet-ul Francofoniei de la Montreaux

DISTRIBUIȚI

95069 – 21102010 – Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi va conduce delegaţia României la cea de-a XIII-a Conferinţă a şefilor de stat şi de guvern din ţările francofone (Sommetul Francofoniei) în intervalul 22-24 octombrie 2010. Evenimentul este precedat de cea de-a 26-a ediţie a Conferinţei ministeriale a Francofoniei, care se încheie astăzi şi la care MAE este reprezentat de subsecretarul de stat Răzvan-Horaţiu Radu.

Tema generală celui de al XIII-lea Sommet este “Provocări şi perspective pentru Francofonie“ (Défis et visions d’avenir pour la Francophonie), iar în cadrul dezbaterilor vor fi abordate trei tematici: Francofonia, actor al relaţiilor internaţionale şi locul său în guvernarea mondială;  Francofonia şi dezvoltarea durabilă: solidaritatea francofonă în faţa marilor provocări (mai ales securitatea alimentară, schimbările climatice, diversitatea biologică);  Limba franceză şi educaţia într-o lume globalizată: provocările diversităţii şi inovării. 

În cadrul Sommet-ului, Abdou Diouf, secretarul general al Francofoniei, va prezenta raportul activităţii sale pentru perioada 2008-2010 (“De la Quebec la Montreux 2008-2010“), iar şefii de state şi de guverne se vor pronunţa asupra cererilor de adeziune la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), înaintate de Emiratele Arabe Unite, Estonia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Republica Dominicană. 

România deţine în acest moment o poziţie privilegiată în cadrul OIF, datorată atât organizării cu succes a celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei (Bucureşti, 25-29 septembrie 2006) şi activismului său în viaţa internă a organizaţiei (ţara noastră deţine în prezent preşedinţia Comitetului de adeziuni), cât şi programelor de susţinere a Francofoniei derulate de ţara noastră, în special „Programul de burse doctorale şi de cercetare Eugen Ionescu” şi „Programul OIF de formare în limba franceză a funcţionarilor din administraţia publică din România”. 

La Sommet se vor reuni cele 56 de state şi guverne membre ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, precum şi cele 14 state observatoare, în contextul în care în 2010 se marchează cea de a 40-a aniversare a organizaţiei. La Montreux, preşedinţia Sommet-ului va fi preluată de Confederaţia Elveţiană.

Cu ocazia Sommet-ului sunt organizate acţiuni culturale şi de diplomaţie publică, un exemplu în acest sens fiind amenajarea, în centrul turistic al Montreux, a unui Sat al Francofoniei, manifestare conexă a Sommet-ului Francofoniei, în cadrul căruia fiecare ţară are la dispoziţie un stand propriu. România participă sub sloganul „La Roumanie et sa richesse culturelle: un pays, d’innombrables perspectives” pentru a-şi promova apartenenţa la latinitate, arhitectura românească si oferta turistică. 

Elementele care compun conceptul standului României din cadrul Satului Francofoniei, pentru cele 8 zile în care acesta va fi deschis, vor fi prezentate astfel: România Turistică – conceptul are la bază  promovarea României ca destinaţie turistică şi a noului brand turistic, România Tradiţională – conceptul reproduce un mini interior românesc şi o ambianţă specifică de casă ţărănească, România şi apartenenţa sa la Latinitate, Arhitectura Românească – conceptul surprinde imagini cu cele mai reprezentative clădiri din România. 

La stand vor fi prezenţi reprezentanţi ai vieţii artistice şi literare din cadrul comunităţii româneşti din Elveţia: artista plastică Livia Balu, scriitorul de origine română Marius Daniel Popescu, sculptoriţa Andreea Bove, pictoriţa Anca Seel, jurnalista Miruna Coca-Cosma şi pictoriţa Legendina. 

Calendarul manifestărilor include, la 22 octombrie, semnarea Acordului de donaţie pentru înfiinţarea bursei de studii româneşti « Dimitrie Sturdza » la Universitatea din Zurich şi ceremonia de decernare a Premiului celor cinci continente al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, scriitoarei Liliana Lazăr, în sala Aula Magna, Castelul Chillon, Montreaux.

Participarea României la Satul Francofoniei a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berna şi a Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva, cu susţinerea organizaţiilor internaţionale cu sediul în Elveţia.  

În acest demers, Ministerul Afacerilor Externe a primit sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Gorj, Muzeului Constantin Brâncuşi, Primăriei satului Saschiz – Judeţul Mureş, Muzeului Naţional Peleş, Muzeului Ţăranului Român, Institutului de Etnografie şi Folclor, Asociaţiei Cetatea lui Bucur 7 Centre, Hanului Ancuţei. Sponsor principal al standului României este compania Dacia Renault Zurich. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.