Acasă Uncategorized Motiune internationala pentru excluderea referirilor la mass-media din noua Strategie de Aparare...

Motiune internationala pentru excluderea referirilor la mass-media din noua Strategie de Aparare Nationala a Romaniei

DISTRIBUIȚI

94647 – 08102010  Senatorul Titus Corlăţean, membru al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, APCE, a depus joi, la secretariatul Adunării, o moţiune pentru recomandare privind „Respectarea libertăţii de expresie în mass-media din România”.

Documentul semnalează includerea presei, în noua Strategie naţională de apărare a României, printre factorii de vulnerabilitate la adresa securităţii statului, „prin fenomenul campaniilor de presă orchestrate şi a presiunilor exercitate de trusturile de presă asupra deciziei politice, în scopul obţinerii de avantaje de natură economică”.

Textul atrage atenţia asupra încălcării libertăţii de expresie şi a libertăţii mass-media, garantate atât de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (art. 10), cât şi de Declaraţia universală a ONU privind drepturile omului (art. 19) şi alte instrumente juridice internaţionale la care România este parte. În moţiune este  reamintită importanţa, pentru libertatea presei, a principiilor de la Johannesburg, care prevăd că „nici o restrângere a libertăţii de expresie sau de informare nu poate impusă prin invocarea securităţii naţionale dacă guvernul nu poate demonstra că această restrângere este reglementată de lege şi necesară într-o societate democratică pentru a proteja un interes de securitate naţională legitim”. În opinia semnatarilor moţiunii, orice restrângere a libertăţii de expresie trebuie să fie fundamentată pe principii şi standarde internaţional recunoscute, altfel poate servi drept precedent pentru potenţiale iniţiative legislative al căror scop ar fi acela de a slăbi atitudinea critică a mass-mediei.

Moţiunea solicită Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei să ia măsurile necesare pentru ca autorităţile române să excludă referirile la mass-media din noua Strategia Naţională de Apărare.

Printre cei care s-au alăturat acestui demers se numără atât membri ai delegaţiei române, cât şi preşedintele Grupului socialist din cadrul Adunării şi parlamentari din Germania, Marea Britanie, Austria, Elveţia, Grecia, Republica Moldova, Estonia, Polonia, Finlanda, Lituania. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.